— Midt i all kaklingen, skulle jeg gjerne sett at det var litt flere gutter. Men så er de jo himla greie og søte også da, ler Philip Bay Andersen.

— Gutten må jo ha det som plomma i egget med bare damer rundt seg, humrer KIF-trener Svend Tore Breilid, foran NM i Haugesund, som startet fredag.

- Friidrett skvives ut

Men bak glimtet i øyet, legger ikke duoen skjul på at en såpass stor klubb som KIF burde hatt flere mannlige NM-deltakere enn én. Problemet er bare at det ikke er flere gutter i klubben som satser på seniornivå.

— Kanskje gutter i Kristiansand ser på friidrett som jentesport. Slik er det ikke ellers i Norge. Jeg vet for eksempel om mange klubber hvor det er overtall av gutter, mens selv må jeg reise bort fra Sørlandet for i det hele tatt å finne gutter å konkurrere mot, sier 21-åringen.

— Jeg tror Philip har helt rett i at gutter her i distriktet ser på friidrett som jentesport. Dessuten tar håndball og fotball mye plass i skolen, og friidrett blir skviset ut, mener Breilid.

Han tror flere jevnaldrende KIF-gutter kunne inspirert Bay Andersen til å satse hardere.

— Han er veldig talentfull, og kvalifiserte seg for eksempel til nordisk mesterskap i mangekamp. Hadde han bare giddet å trene ordentlig, kunne han vært enda bedre. Men friidrett krever veldig mye, og hadde det bare vært et guttemiljø kunne det vært nok til å skvise fram det lille ekstra, mener KIF-treneren.

Omskolert til hekk

KIF-gutten har i år har blitt omskolert fra lengdehopper til 110 meter hekk. På åpningsdagen i NM satt

— Egentlig er det lengde som er min favorittøvelse, men når det er så få friidrettsgutter her nede, blir det færre øvelser å konkurrere i, og derfor har jeg ikke fått deltatt i en eneste lengdekonkurranse i år. Når det er sagt, har jeg fått smaken på hekk, og tror jeg kan oppnå gode resultater der, sier Bay Andersen.

På jentesiden har KIF fem jenter på startstreken i NM: Emma Hagen Dihr, Veslemøy Kollstad, Amalie Sæten, Benedicte Hauge og Eline Breilid.

— I tillegg er Trine (Mjåland) skadet, og hadde Mari (Forbord Anderssen) vært skadefri, hadde vi hatt enda to jenter til. Det synes jeg er bra, sier Breilid.

Perset med tre tideler på hekk

På åpningsdagen i NM fortsatte fremgangen for Bay Andersen på sin nye øvelse 110 meter hekk. Han løp inn til 15,51 - ny pers med tre tideler.

— For første gang i år løp jeg feilfritt. Utrolig deilig, sier den ferske hekkeløperen, som med det ble nummer seks i NM-finalen.

Vladimir Vukicevic vant NM-gullet på 13,85, men det skilte bare sju tideler opp til bronsen.

— Selv om jeg traff rytmen i dag, sneiet jeg ikke borti en eneste hekk, og det må jeg øve på. Det er det noen tideler å hente. Neste år er jeg helt sikker på at jeg skal løpe på 14-tallet, hvis det ikke skjer allerede i år, sier Bay Andersen, satser på å vinne medalje i junior-NM om to uker.

PS! Amalie Sæten ble slått ut på forsøket på 400 meter med tiden 1.00,98. mens Eline Breilid led samme skjebne på 100 meter hekk med tiden 14,74.