KRISTIANSAND: — Trines kondisjon er minst like bra som før. Det er sterkt så kort tid etter fødsel. Men vi tror hun kommer til å få enda bedre kondisjon når hun får ammet fra seg, og av den grunn blir lettere og bedre, sier Øystein Sylta etter at Trine Mjåland vant sølv i NM i terrengløp lørdag, 4,7 sekunder bak motbakkespesialist Eli Anne Dvergsdal fra Gular.

Det to kilometer lange løpet var på dagen to måneder etter at hun fødte sønnen Svein, og løpet var kun et ledd i oppkjøringen til spesialdistansen 800 meter, som hun neppe løper før mot slutten av mai.

- Vanskelig øvelse

— 800 meter er en vanskelig øvelse fordi det krever en balansegang mellom kondisjon og fart. Vi må ikke overdrive kondisjonstreningen. Men vi har en plan om å trene kondisjon i enda noen uker til før vi retter fokus mot bane og 800 meter. I mitt hode kan hun heve kondisjonen ytterligere uten å bli langdistanseløper. Det handler om å komme minst mulig sliten inn i siste sving, sier Sylta. I en årrekke var han selv en av Norges aller beste langdistanseløpere.

Har du fått med deg disse sakene?

- Jeg tror rett og slett gutten vår ønsker at jeg skal komme til EM

- Målet er å komme fortest mulig tilbake, men ikke på bekostning av gutten vår

Trine Mjålands mål er å kvalifisere seg til EM i Amsterdam i juli og drømmen er OL i Rio de Janeiro i august. Persen hennes er 2.01,69 mens kravene til EM er 2.02,90 og til OL 2.00,00. — Realismen i målet om EM-deltakelse er absolutt til stede, og det hun leverte i helga gir oss heller ikke mindre tro på OL-billett. Men kondisjonen er altså bare én viktig faktor. Når det er sagt, gjør hun fremgang på alle områder, inkludert hurtigheten som blir bedre og bedre fra uke til uke, sier Sylta.

- Tror vi har kontroll

Trine Mjåland mener også selv at hun «aldri har hatt bedre kondisjon enn nå».

— Og det er først nå fremover at jeg kan gjøre den ekstreme treningen, både i forhold til kondisjon og hurtighet, sier 25-åringen.

— Er det grunn til å frykte at du mister hurtigheten nå som kondisjonen har blitt bedre?

— Det blir spennende å se om vi klarer å finne den rette balansegangen. Det er et velkjent prinsipp at «gamping» kan redusere hurtigheten, men jeg tror og håper at vi har kontroll.

NM-gull til Grimstad

Når det er sagt, er hun ikke så veldig bekymret.

— Jeg tror det kommer til å ta litt lenger tid enn vanlig, men jeg er ikke tvil om at hurtigheten vil komme på plass etter hvert, sier Mjåland.

Hun var ikke eneste sørlending på pallen i NM. I herreklassen vant Hans Kristian Fløystad fra Grimstad gull etter å ha spurtslått Jakob Ingebrigtsen i den tre kilometer lange løypa. Mandalitt og bursdagsbarn Erik Udø Pedersen (22) kom på en noe skuffende sjetteplass, åtte sekunder bak, mens Kristian Tjørnhom fra Kristiansand Løpeklubb ble nummer åtte, 12 sekunder bak. I herreklassen var det 50 startende.