Margrethe Renstrøm (4).jpg Foto: NTB Scanpix
Katrine Lunde (2).jpg Foto: NTB Scanpix
Lene Mykjåland (2).jpg Foto: NTB Scanpix
Ingvild Stensland1.jpg Foto: Digitalsport
Odd Arne Brekne.jpg Foto: NTB Scanpix

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med en del utøvere, trenere og ledere i idretten på Sørlandet. Basert på dette, samt egne erfaringer, har vi plukket ut seks sørlendinger som vi mener har gode sjanser til å kvalifisere seg, og sju i tillegg som har lov til å drømme om Rio-tur.

Blant de seks med god sjanse er spydkaster Andreas Thorkildsen. Etter flere blytunge sesonger etter VM-sølvet i 2011, og der han ikke en gang konkurrerte i hele fjor etter hofteoperasjonen, er han endelig skadefri. Og selv om han fortsatt må tilvenne kroppen til spydkast, er fysikken i orden.

Gitt at at han unngår nye skadeproblemer, skal OL-kravet på 83,00 meter være godt innen rekkevidde for den doble OL-mesteren med 91,29 som pers.

Til OL på ny satsfot?

Margrethe Renstrøm (4).jpg Foto: NTB Scanpix

Vi gir også lengdehopper Margrethe Renstrøm en god sjanse. Ulykkesfuglen fra London-OL, der hun skadet seg under oppvarmingen, har i likhet med Thorkildsen kjempet seg gjennom store skadeproblemer, og beviste i comeback-sesongen i fjor at hun er på full fart tilbake. Kravet til Rio-OL er to centimeter lenger enn persen på 6,68. Etter å ha hoppet 6,35 i fjor på ny satsfot, er det lov å tro på at det først er denne sesongen at resultatene kommer.

Katrine Lunde (2).jpg Foto: NTB Scanpix

Målvakt Katrine Lunde ble svært overraskende vraket til VM-troppen i desember. Der leverte Kari Aalvik Grimsbø et solid mesterskap mens andrekeeper Silje Solberg neppe overbeviste nok til at landslagstrener Thorir Hergeirsson velger henne igjen fremfor den svært merritterte og rutinerte Kristiansand-målvakten. Vipers-spiller Marta Tomac har også gode sjanser, men hun er trønder, og regnes derfor ikke med i oversikten over sørlendinger.

To fotballjenter til Rio?

Ingvild Stensland (t.v.) og Lene Mykjåland. Foto: Siv Dolmen

Når det gjelder fotballspillerne Lene Mykjåland og Ingvild Stensland, må de gjennom to nåløyer før et eventuelt OL-uttak. Først må Norge vinne OL-kvalifiseringen mot Sverige, Sveits og vertslandet Nederland, som spilles 3.-9. mars, noe sjansene bør være gode for. Deretter må de to skadeforfulgte spillerne tas ut i troppen. Stensland har allerede gjort landslags-comeback etter en alvorlig kneskade, og den tidligere landslagskapteinen nyter stor tillit hos landslagstrener Roger Finjord. Mykjåland har siden september slitt med en belastningsskade under foten som ekspertene foreløpig ikke har funnet ut av. Men Kristiansand-jenta var strålende før hun ble skadet, og skadefri skal hun være opplagt i en norsk OL-tropp.

Odd Arne Brekne.jpg Foto: NTB Scanpix

Skytter Odd Arne Brekne har tatt mål om å delta i et nytt OL, og har vært på sponsorjakt for å finansiere satsingen. I år må han kjempe om to norske kvote-plasser, og veien går gjennom å prestere godt i verdenscupstevenene i mars, april og mai. Han klarte det i 2012, etter en svært dramatisk duell mot Stian Bogar, og har trolig ikke noen dårligere sjanse denne gangen.Bak disse seks, har vi plukket ut sju sørlendinger som fortsatt har lov til å drømme om en OL-tur. I den kategorien hører ikke minst Ida Marcussen, som har deltatt iimponerende ti mesterskap på rad — inkludert to OL. Men OL-kravet i år er på hele 6220 poeng, et resultat sjukjemperen bare én gang har vært over i karrieren - for ni år siden (6226 poeng). Dessuten var det bare såvidt hun fikk være med i fjorårets VM i Beijing.

Trine Mjåland hadde lenge OL som et klart mål, men så fikk hun kyssesyken, og deretter ble hun gravid. Selv om terminen er mindre enn én måned unna, må 800 meter-løperen virkelig få fullklaff om hun skal løpe på rundt 2,00 i juli, halvannet sekund under pers. Hun fikk seg også en overraskelse da OL-kravene ble tøffere enn hun først hadde sett for seg.

Tøff vei for bokser

Andreas Vangstad Foto: Poppe, Cornelius

Andreas Vangstad tok sykkel-Norge med storm i fjor, og kvalifiserte seg for tempo i VM. Men til OL skal det kun fire syklister, og ifølge trener Atle Kvålsvoll er det tradisjoner for å velge en av proffene, mens temposyklistene trolig velges ut blant dem som skal sykle fellesstarten.Bokseren Jamshid Nazari har blinket seg ut Rio-OL som et soleklart mål. Men Norge har ikke hatt en OL-bokser siden 1996, og nåløyet virker veldig trangt når kun tre europeiske OL-plasser er i spill i 69-kiloklassen. Sjansen ligger i å kvalifisere seg enten i Istanbul i april eller i Azerbaijan i juni.

Håndballherrene fikk sitt definitive gjennombrudd med fjerdeplass i EM. Men de må fortsatt gjennom en knalltøff kvalifisering 8.-10. april mot Danmark, Kroatia og Bahrain, hvor bare to lag når OL. Trolig får ingen sørlendinger OL-plass, men ØIF Arendal-målvakt Svenn Erik Medhus har en liten sjanse.

To roere forsøker seg

I det våte element har tre sørlendinger Rio-OL i tankene. Men ekstremt mye skal klaffe dersom seileren Martine Steller Mortensen samt roerne Joakim Bøhn og Hanna Gailis Inntjore skal innfri. Steller Mortensen og makker Nicholas Fadler Martinsen seiler i klassen Nacra 17, og skal kjempe om én ledig OL-plass i verdenscupen på Mallorca i slutten av mars.

Hanna Gailis Inntjore Foto: Jon Anders Skau

Gailis Inntjore og makker Anna Een Sture må først overbevise den norske landslagsledelsen i en regatta i italienske Varese i april, før de eventuelt får slippe til i OL-kvaliken i sveitsiske Lüzern hvor det 22. mai er fire OL-plasser i spill. Enda tøffere virker det for Bøhn. Hans største sjanse er å slå seg inn i dobbeltsculleren, som er den norske satsingsbåten i Rio, men i konkurranse med blant annet OL-mester Olaf Tufte samt verdensmesterne Nils Jakob Hoff og Kjetil Borch, ser det meget tøft ut. Trolig må han konsentrere seg om dobbeltfireren, som består av de nest beste norske roerne. Nøkkelen er fortsatt OL-kvalifiseringen i Lüzern.Når det gjelder svømmer Sofie Reisænen mener trener Geir Thorstensen at dette OL kommer for tidlig for 18-åringen. Stuper Thelma Baatz Strandberg ikke er kvalifisert for OL-kvalifiseringen, og dermed har flyttet fokus mot Tokyo-OL i 2020.