De har arbeidet i 33 år i Mali.

«Vi tør ikke fortelle der ute at mange i kirken hjemme mener det nå er greit å vie to menn. (...) Det er mye som skjer her hjemme som vi ikke kan fortelle om,» sa Hilde Halvorsen i et stort intervju med Fædrelandsvennen i januar 2015, og la til at hun «føler hun er havnet i en sjelelig spagat».

Nå har hun og mannen tatt konsekvensen av dette. For etter at Hånes menighet åpnet for forbønn for homofile ektepar, brøt misjonærparet samarbeidsavtalen de hadde med menigheten — en såkalt SMM-avtale (Samarbeid Menighet og Misjon).

Forutsetter enighet

Hilde Halvorsen ønsker ikke å kommentere bruddet nå, men Alf Halvorsen er villig til å svare på et spørsmål på e-post.

«Hvorfor ble det til slutt nødvendig for deg å ta en slik konsekvens av din overbevisning?«

«Den mest radikale konsekvens av vår bibelske overbevisning er at vi har tilbrakt mesteparten av de siste 33 årene blant unådde muslimer i Mali. Vi har satset livet vårt på at det bibelske virkelighetsbilde, evangeliet og bibelsk etikk er å stole på. Hånes menighet har vært en av mange gode støttespillere i det arbeidet vi har drevet. SMM er mer enn en givertjeneste. Det er et samarbeid hvor vi bekrefter hverandre og som forutsetter en stor grad av teologisk enhet og enighet. Når menighetsråd og prest i fjor tok et samlivsetisk standpunkt som radikalt bryter med bibelsk etikk og dermed også med Normisjons verdidokument, så forsvant også grunnlaget for videre SMM-samarbeid. Å fortsette ville være et større brudd med vår livssatsing og våre verdier enn å bryte, skriver Halvorsen.

De to har også meldt seg ut av Den norske kirke.

Bør ikke høre på presten

Misjonærparet Halvorsen jobber for Normisjon, og deres regionleder i Agder, Arne Inge Vålendsmyr, støtter parets brudd med menigheten på Hånes.

— Når vi sier til folk at «denne presten bør dere ikke høre på», kan vi ikke samtidig stå sammen med presten foran menigheten og late som om situasjonen er normal, sier Vålandsmyr, og legger til:

Normisjons regionleder i Agder, Arne Inge Vålendsmyr, forklarer hvorfor de kan ta imot pengegaver, men ikke ha samarbeidsavtaler med menigheter "der ledelsen bryter totalt med det vi står for". Foto: Privat

— Vi kan ikke med integriteten i behold ha et formalisert SMM-samarbeid med menigheter der ledelsen bryter totalt med det vi står for.- Etter bruddet med Hånes menighet har hele Den norske kirke valgt å åpne for vigsel av likekjønnede. Betyr det at dere må bryte med samtlige menigheter?

— Vi vil bare samarbeide med enkeltmenigheter der prest og ledelse står for det gamle ekteskapssynet.

— Hvordan skal dere finne ut dette?

— Vi har lokale foreninger over hele landet. De har god oversikt og kan hjelpe oss å finne ut hvem vi kan samarbeide med lokalt, sier Arne Inge Vålandsmyr, som understreker at han snakker for seg selv etter som regionledelsen ikke har drøftet dette ferdig.

Pengegaver er greit

— Er dere villige til å motta kollekter fra menigheter med en annen profil enn deres?

— Gaver i form av kollekter krever ikke samme enighet i sentrale spørsmål som faste samarbeidsavtaler. Og heldigvis har Den norske kirke alltid vært rause med oss og tildelt oss kollekter til tross for at vi ofte har sett ulikt på enkelte saker, sier Arne Inge Vålandsmyr.

«Må respektere deres valg«

— Først vil jeg si at vi er takknemlige for mange års godt samarbeid med Hilde og Alf, sier menighetsrådsleder på Hånes, Rune Mørland, når Fædrelandsvennen ber ham kommentere bruddet med misjonærparet.

Menighetsrådsleder i Hånes menighet, Rune Mørland, ønsker en menighet og en kirke hvor begge homofilisyn "kan stå side om side". Foto: Privat

— Vi må respektere deres valg, og forstår at det ikke var naturlig å fortsette samarbeidet.- «Ikke naturlig»?

— Ikke naturlig for dem, mener jeg. Det var de som gjorde valget, ikke vi. Vi ønsker en menighet og en kirke hvor begge syn kan stå side om side, sier Mørland.

Gjennom samarbeidsavtalen ga Hånes menighet 48.500 kroner til Hilde og Alf Halvorsens arbeid i 2014. I fjor valgte menigheten - uavhengig av denne saken - å dele misjonsgavene mellom ekteparet Halvorsen og Stefanusalliansen. De har ennå ikke avgjort hvem som framover skal få pengene Normisjon skulle fått.