Hallvard Hagelia svarer egentlig her på en utfordring fra en annen teologiprofessor, nemlig Paul Leer-Salvesen ved UiA.

For i et debattinnlegg i Fædrelandsvennen torsdag forteller Leer-Salvesen at også det tverrkirkelige samarbeidet om bydelsgudstjenester på Lund har strandet. Årsak: Etter Den norske kirkes vedtak om å åpne for vigsel av likekjønnede, ønsket ikke Misjonsforbundets menighet Salem å stå sammen med menighetene på Lund og i Oddernes om fellesgudstjenester denne høsten.

Mandag kunne Fædrelandsvennen fortelle at Frikirken, Misjonskirken og Indremisjonsforbundet har stanset felleskirkelig samarbeid i Randesund.

Professor Leer-Salvesen vil vite om professor Hagelia støtter denne «boikottlinjen».

Enige om mye mer

Hallvard Hagelia er ikke selv tilhenger av kirkelig vigsel for likekjønnede. Han er professor emeritus ved Misjonsforbundets utdanningsinstitusjon Ansgarskolen, er pastor og medlem i Salem Misjonsmenighet.

— Jeg ville ikke gått inn for brudd i tverrkirkelig samarbeid på bakgrunn av uenighet i dette spørsmålet, sier Hagelia

— Hvorfor?

— Fordi vi som tilhører ulike kirkesamfunn er enige om mye mer enn det vi er uenige om. Da er det for dramatisk å bryte et viktig samarbeid på grunn av denne saken.

Hagelia er også opptatt av signaleffekten i at samarbeid mellom kirkesamfunnene stopper opp på denne måten.

Nå fremstår det utad som uenigheten om samlivsetikken er viktigere enn det oppdraget vi står sammen om som kirker.- Nå fremstår det utad som uenigheten om samlivsetikken er viktigere enn det oppdraget vi står sammen om som kirker. Det gir uheldig signaler til folk.

— Har du et råd til dine venner i frikirkesamfunn og organisasjoner som nå stopper samarbeid med Den norske kirke?

— Ja, nå har dere fått markert uenighet i denne saken. Nå bør dere gjenoppta samarbeidet og ikke lukke døra.

Ser tegn som gjør ham redd

— Glimrende, sier Paul Leer-Salvesen, når Fædrelandsvennen forteller ham hva Hagelia har svart på hans utfordring.

Paul Leer-Salvesen ser "tegn til den gamle boikottlinjen" mellom ulike kirkesamfunn. Det liker han dårlig. Foto: Reidar Kollstad

— Dette er forbilledlig. Selvsagt må de få markere uenighet. For vi skal fortsette å diskutere det vi er uenige om, men ingen må trekke seg inn i seg selv, sier Leer-Salvesen.- Kristiansand huser det som nå er frikirkelighetens viktigste fagteologer i Norge, mener han, og sikter til Hagelia og rektor ved Ansgarskolen, Ingunn Folkestad Breistein. Leer-Salvesen vil også ha henne på banen i denne saken, men Breistein er ikke tilgjengelig for kommentar.

— Også her på Sørlandet har det de siste årene gått framover med samarbeidet mellom kirkesamfunnene. Nå ser jeg tegn til den gamle boikottlinjen, og dette gjør meg oppriktig redd for at uenighet om samlivsetikken skal føre til et kraftig tilbakeslag for viktig økumenisk samarbeid.

Les også :

Leer-Salvesen sier han i mange sammenhenger har forsvart konservative kirkesamfunns rett til å beholde sine standpunkter.

— På samme måte må vi forvente at konservative kirkesamfunn viser samme holdning tilbake.

— I et samfunn der respekt mellom ulike religiøse blir viktigere og viktigere, må ulike kristne kirkesamfunn gå foran og vise at det går an å samarbeide. Tross uenighet, sier Paul Leer-Salvesen.

Kvinner i Nettverk i tenkeboksen

Elin Fagerbakke er pastor i Salem. Hun leder også «Kvinner i Nettverk».

Pastor i Salem og leder for Kvinner i Nettverk, Elin Fagerbakke, vil ikke si noe om samarbeidet menigheten har stoppet før de har jobbet grundig med "hvilken betydning avgjørelsen om kirkelig vigsel for homofile og lesbiske vil få for det fremtidige samarbeidet", Foto: Reidar Kollstad

På sine nettsider skriver nettverket at de er «felleskristent i grunnholdning, og ønsker å inspirere og tjene lokalmenigheten. I kraft av å være felleskristent arbeid vil vi fremme dialog og samarbeid mellom menigheter, fellesskap og organisasjoner...».Fagerbakke ønsker ikke å kommentere samarbeidet som nå har stoppet opp.

«Årsaken til det er at vi både i Kvinner i Nettverk og Salem arbeider med å formulere en helhetlig begrunnelse for vårt ståsted, og da er det ikke naturlig for meg å gå ut med dette alene. Vi ønsker å jobbe grundig i forhold til hvilken betydning, avgjørelsen om kirkelig vigsel for homofile og lesbiske vil få for det fremtidige samarbeidet,» skriver hun i en sms.

I Salem sier de ikke at samarbeidet med Lund menighet er brutt, men «lagt på is».