KRISTIANSAND: Etter at Kirkemøtet 11. april vedtok å åpne kirken for vigsel av likekjønnede, har 31 prester i Agder og Telemark signert "erklæring om kirkens situasjon". I fem punkter gjør de rede for sitt syn ekteskapet og viser til at de står på kirkens tradisjonelle lære, altså at ekteskapet er forbeholdt kvinne og mann.

Rolf Kjøde er koordinator for de 256 prestene fra hele landet som i denne erklæringen nå utfordrer kirkens ledelse til å besvare en serie spørsmål "innen avslutningen av" neste kirkemøte, januar 2017. Les mer her:

— Med tanke på om vi kan bli stående videre som prester, er det nødvendig å klargjøre grunnlaget for fortsatt tjeneste som vigslede medarbeidere i kirken, sier Kjøde, som selv var generalsekretær for Normisjonen - tidligere Indremisjonen - fra 2003 til 2014. Nå er han administrasjonssjef ved NLA, høgskolen i Bergen.

Kirkerådet oppgir at det er om lag 2500 ordinerte prester i landet, og ca 1300 jobber som menighetsprester.

Kjøde sier han vet at det er langt flere enn 256 som vil reservere seg mot å vie homofile.

— Ja, flere hundre i tillegg, sier han.

Troskap mot Guds ord

Mens det ikke er noen prester i Kristiansand eller Mandal som har undertegnet erklæringen, er det fire prester fra Lister som har signert. Soknepresten i Birkenes, Gunvor Hofseth, er en av fire fra Vest-Nedenes prosti som har undertegnet.

- Hvorfor er denne saken avgjørende for om du kan fortsette som prest?

— For meg går dette på troskap til Guds ord, en troskap jeg lovet den gangen jeg ble ordinert til prest. Og det handler om noe så sentralt som anerkjennelse av Guds skaperordning, sier Gunvor Hofseth, og legger til:

— Når det er sagt, vil jeg understreke at jeg håper vi kan få gode svar fra kirkens ledelse som gjør det mulig for oss å stå sammen i kirken vår. Det er så mye fint som nå skjer på grasrota i menighetene, og jeg ønsker primært å bidra til å holde menigheten samlet.

Les også:

Ber om faste rammer

De 256 prestene skriver at «det trengs en klargjøring av hvilke vilkår som settes for vår tjeneste» i kirken. Og i erklæringen som mandag ble sendt biskoper og Kirkerådet, redegjør underskriverne for det klassiske synet på ekteskapet som ligger bak dagens vigselsliturgi, og vil ha garantier for at dette synet sikres god plass i kirken.

De ber også kirkens ledelse skape langsiktige og «faste rammer» som viser at «det kirken alltid har lært, tas på alvor». Som eksempler nevner de et system med «alternativt tilsyn» for prester som ikke vil være underlagt biskoper med en annen lære, og «valgmenigheter» for kirkemedlemmer i flere sokn som ønsker å ha egne menigheter for dem som har samme lære.

Les også:

Biskop ikke overrasket

20 av de 31 prestene fra Agder og Telemark som har signert erklæringen, jobber som ordinære menighetsprester. Elleve av dem er fra agderfylkene, det vil si hver syvende eller åttende prest i Agder.

Her fra Kirkemøtets talerstol 11. april, manet biskop Stein Reinertsen andre konservative til fortsatt å stå sammen med ham i kirken. –  Dette vedtaket gir det vi trenger for å bli stående i kirken, sa han. Foto: Bjørn Markussen

— Dette er ikke uventet. Når kirken er delt i et så viktig spørsmål, er det ikke overraskende at en del trenger å få klargjort spørsmål som er vesentlig for deres fortsatte tjeneste i kirken, sier biskop Stein Reinertsen.Også han «vil anta at det er langt flere enn de elleve» som ikke vil vie homofile.

- Hva vil du gjøre nå for å sikre deg at du har med deg disse videre på laget?

— Det viktigste har vi allerede gjort i Kirkemøtets vedtak. Der bekrefter vi at det finnes to likeverdige syn, og at vi skal ha to likeverdige vigselsliturgier. Vedtaket sikrer også prestene rett til å lære og forkynne det de står for i denne saken, og de får selv velge hvilken liturgi de vil bruker. I tillegg er alle prester som ønsker det, velkommen til en samtale med meg, sier biskopen, som selv ikke vil vie likekjønnede, og som mener at han og andre med hans syn gjennom homofilivedtaket er «sikret det rommet» de trenger for å bli stående i kirken.

Stein Reinertsen viser til at det allerede er i gang prøveordninger med såkalte «valgmenigheter», men biskopene har tidligere avvist å åpne for «alternativt tilsyn» for prester som ikke vil ledes av sin egen biskop.

- Og som en enkelt biskop kan jeg derfor ikke si noe annet om det nå, sier biskop Reinertsen.