Men det er ingen triumferende seierherre Fædrelandsvennen møter kort tid før avreise til Kirkemøtet i Den norske kirke som åpner i Trondheim onsdag.

— Etter at vi i Åpen folkekirke vant kirkevalget, må vi være ydmyke og ta ansvar for at det konservative mindretallet blir godt tatt vare på i kirken, sier Kai Steffen Østensen fra Vanse i Farsund - nå bosatt i Kristiansand. Han møter i «Kirkens storting», Kirkemøtet, som én av ti representanter fra Agder og Telemark bispedømme.

Hel eller halv seier

I september ble det klart at flertallet i det nyvalgte Kirkemøtet ønsker å åpne kirken for vigsel av likekjønnede, Straks foreslo de 12 biskopene enstemmig at det i tillegg til det faste ritualet for vigsel av en kvinne og en mann, utarbeides en ny liturgi for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede. Dette har også Kirkerådet senere gått inn for.

Men i Åpen folkekirke er de ikke fornøyd. Så i sitt årsmøte i februar gikk de inn for at et nytt ritual som skal supplere det gamle, ikke kun skal være for likekjønnede, slik biskopene vil, men til bruk for både heterofile og homofile ektepar. De mer radikale vil at den gamle liturgien droppes og erstattes av én ny vigselsliturgi som kan brukes av alle.

Kirkemøtet bestemmer

Før Kirkemøtet avsluttes tirsdag i neste uke, vil saken avgjøres.

— Hva går du inn for - biskopenes forslag eller noe mer radikalt?

— Det er helt avgjørende for meg at det nye flertallet sørger for at kirken nå åpner for å vie likekjønnede. Der står jeg fast, men for øvrig vil jeg lytte. Så dersom diskusjonene viser at det kun er gjennom biskopenes kompromissforslag vi kan ta vare på mindretallet, mangfoldet og kirkens enhet, så må jeg være villig til å stemme for det, sier Kai Steffen Østensen.

Han er selv åpen homofil. I et debattinnlegg i Fædrelandsvennen onsdag, skriver Østensen at han gruer seg til å «diskutere seg selv» i Kirkemøtet.

Mulig lynkarriere

Sju måneder etter at 21-åringen ble valgt som én av 116 til «Kirkens storting», er det mulig han også vil kapre en av de 15 plassene i «Kirkens regjering». For etter at Bispedømmerådet i Agder og Telemark nominerte sin rutinerte leder, Jan Olav Olsen til gjenvalg i Kirkerådet, valgte Kirkemøtetes egen nominasjonskomité å sette opp Østensen som motkandidat.

Leder i Bispedømmerådet i Agder og Telemark, Jan Olav Olsen, håper på gjenvalg til Kirkerådet, "Kirkens regjering". Foto: Reidar Kollstad

— Jan Olav er svært dyktig, men av hensyn til en ønsket aldersspredning i Kirkerådet, har jeg faktisk en helt reell sjanse til å bli valgt, sier Kai Steffen Østensen, som også er opptatt av at ikke det liberale flertallet i Kirkemøtet nå benytter sin makt til å velge et nytt Kirkeråd uten at de konservative er godt representert.

Jan Olav Olsen (f 1950), som er blant de konservative i vigselsaken, skryter av sin 21 år gamle motkandidat.

— Likevel håper jeg å bli gjenvalgt. Det er få av de nominerte som har sittet i Kirkerådet tidligere. Da synes jeg min erfaring fra rådet bør tillegges vekt, sier Jan Olav Olsen.

«Saken må utsettes»

Øivind Benestad mener det er et svik mot Gud og barna dersom årets kirkemøte velger å åpne for vigsel av homofile.

Etter som «barneperspektivet (...) er totalt fraværende» i dokumentene som følger vigselsaken i Kirkemøtet, tar Øivind Benestad, kirkemøtemedlem fra Agder og Telemark, i et debattinnlegg i Fædrelandsvennen onsdag til orde for å utsette behandlingen.

«Alle kirkens organer har hittil vært blinde, døve og tause i relasjon til avgjørende spørsmål,» skriver han.

Rønnaug Torvik Foto: Jon Anders Skau

Også Rønnaug Torvik fra Bykle møter på Kirkemøtet. Hun sier selv nei til vigsel av likekjønnede, men håper debatten blir preget av gjensidig respekt.— På dette nivået må vi vise at det går an, sier hun, men legger til at denne saken og andre endringer av tradisjonell teologi kan gjøre det vanskelig for henne å kjenne seg igjen i kirken.