Mandag var det klart at menighetsrådene valgte to representanter fra nominasjonskomiteens konservative valgliste — Rønnaug Torvik og Stian Berg, og én, Bergit Haugland, fra den liberale Åpen Folkekirke.

Jan Olav Olsen, her under et Kirkemøtet i Kristiansand, 2013. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg er for eksempel glad for at menighetsrådene gjennom sitt valg bidrar til bedre kjønnsbalanse, bedre geografisk spredning og at de fikk gjennomsnittsalderen ned i forhold til hvordan det så ut etter direktevalget i september, sier Jan Olav Olsen, som har ledet bispedømmerådet de siste fire årene.Tre av ti er kvinner, og snittalderen er 51 år.

Homofilisaken

Homofilisaken sto sentralt i høstens kirkevalg, og i direktevalget i september fikk både den liberale Åpen Folkekirke og den konservative lista fra nominasjonskomiteen to av sine inn i Agder og Telemark Bispedømmeråd.

Samtidig ble soknepresten i Domkirken, Aud Sunde Smemo, valgt som representant for bispedømmets prester, mens organist Geir Ivar Bjerkestrand fra Eide i Aust-Agder, vant valget blant de øvrige ansatte. I homofilispørsmålet er Smemo på ja-siden og Bjerkestrand på nei-siden.

Ettersom biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, har profilert seg på konservativ side, heller seks av ti i det nye bispedømmerådet til konservativ side. I forrige periode var det åtte av ti.

Egentlig avgjort - nesten

I tillegg til Agder og Telemark, følger Bjørgvin og Tunsberg bispedømme valgordningen der menighetsrådene velger tre av bispedømmerådene ti medlemmer. Men allerede etter Åpen Folkekirkes brakseier i direktevalget i september, er det avgjort at en klar majoritet i det nye Kirkemøtet («Kirkens storting«) ønsker at Den norske kirke skal åpne for vigsel av likekjønnede.

Som en konsekvens av dette vedtok Bispemøtet enstemmig i oktober å foreslå at Kirkemøtet, som skal avholdes i april 2016, vedtar «at det i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann, må utarbeides tilsvarende liturgier både for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede og forbønn for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap».

I etterkant av bispemøtet har det vært debatt - ikke minst i de kristelige dagsavisene Dagen og Vårt Land - om biskopenes forslag, og om hvorvidt homofile skal vies med samme ritual som heterofile, eller om homofile og lesbiske skal ha en egen vigselsliturgi. Rett før helga gikk et enstemmig Kirkeråd inn at kirken bør ha to ulike liturgier for vigsel.

Trenger begge sider

— Er du tilfreds med at «Sørlandsbenken» er mer konservativ enn Kirkemøtet for øvrig?

— Ja, jeg tilhører den siden selv, og vil si at vi nå trenger gode representanter på begge sider som kan få kirken vår gjennom denne saken på en god måte. Vi må komme oss videre, sier Jan Olav Olsen, som er gjenvalgt i bispedømmerådet.

Om han blir leder i neste fireårsperiode, vet han ikke.

— Vi konstituerer oss kommende torsdag, sier han.