Det betyr at også biskopen i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, er åpen for at homofile kan gifte seg i kirken.

— Betyr dette at du har skiftet syn?

— Nei. Jeg bevarer min integritet ved fortsatt å kunne mene at vielse av likekjønnede par strider mot min forståelse av ekteskapet. Samtidig erkjenner jeg at det i det nye Kirkemøtet er flertall for at likekjønnede kan gifte seg i kirken. Da må demokratiet råde også, og derfor slutter jeg meg til bispemøtets anbefaling ved at mindretallets syn ivaretas.

Reinertsen poengterer premissene i biskopenes enstemmige anbefaling, som ble offentliggjort fredag:

- Alle kirkelige ansatte som mener at kirkelig vigsel skal forbeholdes kvinne og mann, skal kunne fritas for medvirkning i vigsel av likekjønnede. Også dette synet skal kunne komme uttrykk i kirken.

Reinertsen har tidligere uttalt at han vil slutte som biskop hvis han tvinges til å vie homofile.

- Tror du denne saken kan legges død dersom Kirkemøtet følger biskopenes anbefaling?

— Jeg håper i alle fall det, sier Stein Reinertsen.

Dette er hva de 12 biskopene har vedtatt å foreslå for Kirkemøtet:

F.v.: Halvor Nordhaug, visepreses, Helga Haugland Byfuglien, preses og Atle Sommerfeldt holder pressekonferanse i forbindelse med Bispemøtet på Voksenåsen, fredag. Foto: Roald, Berit

1. Kirkemøtet erkjenner at spørsmålet om homofilt samliv og vigsel av likekjønnede par er en sak som Den norske kirke etter lange samtaler og flere utredninger ikke har lykkes å enes om.

2. Kirkemøtet viser til tidligere vedtak som understreker at uenighet i dette spørsmålet teologisk bedømt ikke er av en slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes. Begge syn på likekjønnet ekteskap kan gis rom og komme til uttrykk i kirkens praksis.

3. Et flertall i Kirkemøtet mener at det i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann, må utarbeides tilsvarende liturgier både for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede og forbønn for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap.

4. Et mindretall i Kirkemøtet ønsker ikke kirkelig vigsel av likekjønnede par fordi det strider mot deres forståelse av ekteskapet. Disse tar likevel til etterretning både Kirkemøtets sammensetning og at slike liturgier derfor vil bli utarbeidet og implementert.

5. Kirkemøtet forutsetter at liturgi for inngåelse av ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom likekjønnede innføres som ordinære liturgiske ordninger. Disse gjøres gjeldende i hele Den norske kirke slik at alle kirkens medlemmer får inngå ekteskap i sin lokale kirke.

6. Kirkemøtet fastslår at prester har frihet til å velge om de vil foreta vigsel av likekjønnede par eller forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom likekjønnede. Andre kirkelig ansatte bør også ha en tilsvarende mulighet til ikke å medvirke.