KRISTIANSAND: — Vi kunne ikke fortsette samarbeidet med en menighet og en prest som er villig til å velsigne noe Bibelen kaller for synd, sier Ingunn Holm, forkynner i Frikstad bedehus i Randesund.

Det er Den norske kirkes menighet på Hånes, og sokneprest Olav Trømborg, Ingunn Holm sikter til. For på våren 2015 sa menighetsråd og prest på Hånes ja til forbønn for likekjønnede ektepar.

— Vi våger ikke å kompromisse med Guds ord, sier Holm på vegne av bedehuset som tilhører Indremisjonsforbundet.

Prester fra ulike kirkesamfunn i Randesund og Hånes har hatt glede og nytte av samtaler i pastorgruppa, og mener det er viktig å samarbeide om å nå ut med evangeliet. Men i gruppas møte 12. september satt altså homostrid en stopper for både pastorgruppe og de tradisjonelle tverrkirkelige gudstjenestene i Randesund.Og dermed tar de et annet valg enn Fellesmøtekomiteen som i lørdagens Fædrelandsvennen fortalte at de fortsetter samarbeidet til tross for at Den norske kirke vil vie homofile.

Olav Trømborg i Hånes er sykemeldt og ikke tilgjengelig for kommentar.

Vil fortsette med andre

— Vi ville gjerne fortsatt samarbeidet med Randesund menighet (Dnk) og de andre som holder fast ved det gamle ekteskapssynet, sier Ingunn Holm.

Men altså ikke med Hånes menighet og Olav Trømborg.

— I april vedtok Kirkemøtet at samtlige kirker i Den norske kirke skal åpnes for vigsel av homofile. Hva da med samarbeid?

— Uff, dette er fryktelig vondt for oss, for mange i bedehuset vårt tilhører Den norske kirke, men ja, det blir i praksis vanskelig for oss å ha samarbeid med noen menighet i Den norske kirke framover, sier Holm fra Frikstad bedehus.

Ingen formening nå

Pastor i Randesund Frikirke, Trine H. Syvertsen, var til stede på møtet som stoppet samarbeidet.

Trine H. Syvertsen, pastor i Randesund Frikirke, kan samtale og be sammen med prester som vil vie homofile, men vet ikke om hun kan feire gudstjeneste sammen med dem. Foto: Randesund Frikirkes nettsider

— Det er uheldig når én i en samarbeidsgruppe må forlate gruppa for at de andre skal være villige til å fortsette, sier hun.- Betyr det at du skulle ønske alle kunne fortsatt sammen?

— Selv har jeg ingen formening om det nå, sier Syvertsen, og legger til at de bare har bestemt at pastorgruppa og fellesgudstjenestene «har tatt en pause», men at ingen har tatt initiativ til å avslutte pausen.

— Kan du personlig samarbeide med noen som sier ja til vigsel av homofile i sammenhenger som dette?

— Jeg kan møte i nettverk - og samtale og be - sammen med prester som sier ja til slik vigsel.

— Hva med felles gudstjenester?

— Det vet jeg ikke, sier Trine H. Syvertsen.

Ordknapp om spenninger

Også Randesund misjonskirke var med i samarbeidet som har stoppet opp.

Jarle Råmunddal, hovedpastor i Randesund misjonskirke, synes tverrkirkelig samarbeid er viktig, men ønsker ikke "å gå inn på" om han kan samarbeide med prester som vil vie homofile. Foto: Randesund misjonskirkes nettsider

— Lagt på is, sier hovedpastor der, Jarle Råmunddal.- Hvorfor ønsket dere i som representerte Misjonskirken at dette samarbeidet skulle legges på is?

— Vi tok til etterretning de spenningene som var i gruppa.

— Hvilke spenninger?

— Det ønsker jeg ikke å gå inn på, men kan godt legge til at vi ønsker tverrkirkelig samarbeid og synes det er viktig.

— Er det for deg en forutsetning for slikt samarbeid at ikke samarbeidspartnere åpner for vigsel eller forbønn for likekjønnede?

— Det har jeg ikke lyst til å gå inn på nå, sier Råmunddal,

Han mener det ville vært mer realt om Fædrelandsvennen ba pastorgruppen om en fellesuttalelse enn å spørre hvert enkelt kirkesamfunn om deres selvstendige begrunnelse.

Ønsket å fortsette samarbeidet

Soknepresten i Randesund, Eivind Martinsen, ville at det tverrkirkelige samarbeidet i lokalområdet skulle ha fortsatt. Dette fremgår i protokoller fra menighetsrådet i Randesund.

— Selv har jeg gitt uttrykk for et annet syn enn kollega Trømborg i homofilisaken, men mener at vi både internt i Den norske kirke og kirkesamfunn imellom må lære oss å leve sammen med denne uenigheten, sier Eivind Martinsen.

For meg blir det ikke riktig å møtes i pastorgruppa dersom de andre ikke er åpne for at Olav er medTil høsten vil han ta initiativ til at pastorgruppa skal gjenoppta kontakten.

— Først på pastornivå, og med mål om at også fellesgudstjenestene kan komme i gang igjen, sier Martinsen, og legger til:

— Allerede i vårt møte 12. september tilbød Olav Trømborg at han kunne trekke seg slik at vi andre kunne fortsette, men for meg blir det ikke riktig å møtes i pastorgruppa dersom de andre ikke er åpne for at Olav er med.