Birting Libris flytter tre kvartaler nordover til Markens gate 34, der Moods of Norway har flyttet ut. Foto: Reidar Kollstad

— Mens Kvadraturen har stort utvalg av klær, må du langt av gårde i bil etter andre bransjer. Det må være mulig å få tak i alt i Kvadraturen, det er den måten vi skal bygge byen på, uttaler eiendomsutvikler Gisle Bjørsrud Bø i Christiansholm Eiendom.

Både Riksantikvaren og bystyret har nå gitt grønt lys for ombyggingen til 450 millioner kroner mellom Nedre Torv og Tollbodgata, der kleskjeden Zararegnes som den største magneten.

Det neste halvåret skal byens største eiendomsbesitter fylle 3300 ledige kvadratmeter butikk i første- og underetasjen. Parkeringsanlegget under Torvet kan, om ikke bystyret stopper prosjektet 14. oktober, åpne for storhandel også i Kvadraturen.

Slik blir inngangspartiet til det nye kvartal 32 fra Markens gate, med klesforretningen Zara i to etasjer på hjørnet mot Tollbodgata. Foto: AMB Arkitekter

Utvalg og prisHandelsparkeringen kan nemlig få direkte atkomst til store forretninger under gateplan i kvartal 32 — omsluttet av Nedre Torv, Markens, Tollbodgata og Kirkegata.

Som kunde ønsker man hele utvalget til den rette prisen.

Aktuelle forretninger kan være innen hvite- og brunevarer, sportsartikler og dagligvarer - attraktive butikkjeder med tilstrekkelig sortiment.

— Som kunde ønsker man hele utvalget til den rette prisen, påpeker Gisle Bjørsrud Bø.

Om kort tid engasjerer de entreprenør som innen måneden er omme går i gang med rivearbeidene inne i kvartalet.

Birting Libris flytter tre kvartaler nordover til Markens gate 34, der Moods of Norway har flyttet ut. Foto: Reidar Kollstad

Mens Nordea skifter adresse midlertidig, melder Birting Libris permanent flytting. De har levd vel på Markens-hjørnet etter at de forlot Tollbodgata 6 i 2006, men har ingen problemer med å vike.— Vi hadde ingen planer om å flytte, men så kom huseier og sa at det kanskje var lurt likevel. Zara er et konsept jeg tror de fleste handelssentre ønsker velkommen. Vi trenger noen ordentlige trekkplastre, og denne ombyggingen vil gi et løft for byen, mener daglig leder og medeier Fillip Jahnsson hos bokhandelen fra 1932. ## - Positivt for sentrum

Torsdag kveld stenger de døra for å flytte med seg 74.000 artikler og deretter åpne i Markens gate 34 tre kvartaler lenger oppe - i Mjålandbygget - ei uke senere. Der har bokhandleren signert en langsiktig leieavtale med Christiansholm, som de berømmer for en ryddig prosess.

Ut fra butikkmiksen i Kvadraturen er det uheldig at vi har mistet noen av de store, sentrale aktørene.

Restaurantene Slakter Sørensen, Jonas B. Gundersen og kaffebaren Laura's har fått kompensasjon for byggeperioden, og åpner igjen når prosjektet er ferdig våren/sommeren 2017.

— Det er helt klart at ut fra butikkmiksen i Kvadraturen er det uheldig at vi har mistet noen av de store, sentrale aktørene, blant annet innenfor elektro, møbler og fargehandel. Hvis ombyggingen av kvartal 32 gjør det enklere å tilrettelegge for slike, er det en positiv sak for bysentrum, fremholder daglig leder Harald Andersen i Kvadraturforeningen.

Slik blir klesforretningen Zara i to etasjer på hjørnet av Markens og Tollbodgata. Foto: AMB Arkitekter

Han peker på at den nye Kvadraturplanen legger opp til dobling av antall boliger og tredobling av antall innbyggere i Kvadraturen, noe som tilsier at varetilbudet bør øke. — Men med utviklingen i Sørlandsparken; er ikke tiden for store handelsvarer i Kvadraturen forbi?

- Kvadraturen skal på ingen måte «ta tilbake» de plasskrevende næringene fra Sørlandsparken, men vi ønsker tilbud av en viss størrelse innenfor elektro, fargehandel, møbel og dagligvare for å dekke det nye nærmarkedets behov i lys av urbaniseringen. Da må vi tilby store nok lokaler med profesjonell leiestandard, samt at vi har nærparkering og kollektive transportløsninger på plass, svarer Andersen.

Kvartal 32-planene omfatter også storutvidelse av hotell Wergeland i kvartalets indre og et nybygg i glass for mediehuset Fædrelandsvennen mot Nedre Torv.

- Ikke enkelt å konkurrere

Økonomiprofessor Theis Theisen ved UiA mener visse bransjer er tapt for alltid for Kvadraturen og andre bysentre.

— Jeg tror nok, når det gjelder hvite- og større brunevarer, at det ikke er så enkelt å konkurrere med Sørlandsparken. Der ute har du litt mer å velge i, sammenlignet med om du får inn én aktør i Kvadraturen. Så jeg er ikke så veldig optimistisk for det, uttaler Theisen, som har varehandel som ett av sine arbeidsfelt.

Theis Theisen ved Institutt for økonomi ved UiA. Foto: Tormod Flem Vegge

— Toget er gått for store handelsvarer i sentrum? - Det tror jeg altså. Du ser det samme i den ene byen etter den andre. Jeg bor i Arendal, der den siste elektroforretningen akkurat la ned. Det samme har skjedd i Grimstad, svarer UiA-professoren.

Han peker på at en forretning som Elkjøp krever store utstillingsarealer, og kvadratmeterpriser blir dermed en begrensende faktor. I stedet anbefaler han å satse på varer som folk må kjøpe ofte.

— En stor dagligvareforretning er noe helt annet, det samme gjelder klær og sko. Et problem i Sørlandsparken er at alt ligger så spredt, det tar lang tid hvis man skal handle flere forskjellige ting. Å etablere et kompakt senter i Kvadraturen kan fungere bra, akkurat som Arena-senteret i Arendal har vært ganske vellykket med et bredt utvalg butikker, sier Theisen.