AGDER: — Den høyeste temperaturen som ble målt i Agder i fjor, ble målt på Nelaug 8. juli. Temperaturen ble målt til 29,5 grader, forteller Tor Ivar Mathisen, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo.

Han har funnet fram værstatistikk for Vest- og Aust-Agder fra 2012. ## - Uvanlig mai måned

Når det gjelder temperaturene i Agder, var de i snitt høyest i mai.— Temperaturene var gjennomgående høyest 25. mai. Det gjaldt også temperaturen på Kjevik, der temperaturen da var 25,7 grader. Det er uvanlig at temperaturene er på topp i mai, og ikke i perioden juni-august, forteller Mathisen.

— Vi hadde ingen kjempesommer. Siden flere av målestasjonene målte de varmeste temperaturene i mai, sier det litt om at sommeren var forholdsvis kjølig, fortsetter han.

Les tidligere værsaker fra 2012:

Kaldest på Hovden

Den laveste temperaturen i 2012 ble målt på Hovden 5. desember. Da ble det målt minus 28,5 grader.— Den laveste temperaturen som ble målt på Kjevik i fjor, ble målt 12. desember. Da var temperaturen minus 16,9 grader, opplyser meteorologen, som sier at desember måned var litt kaldere enn normalt i fjor, sammenliknet med gjennomsnittet.

Litt varmere år

Året som helhet har vært litt kaldere enn normalen på Sørlandet. Normalen er gjennomsnittstemperaturen i perioden 1960 til 1990. I fjor var gjennomsnittstemperaturen 0,6 grader over normalen.Gjennomsnittstemperaturen på Sørlandet, gjennom året som helhet, var 7,2 grader. Normalen for Kjevik ligger på 6,6. ## Et vått år

I 2012 ble det totalt målt 1523 millimeter nedbør på Kjevik. Det er 17 prosent mer nedbør enn normalt.Det ble målt mest nedbør på målestasjonen Kvineshei ved Sørhelle i Kvinesdal, som ligger 217 meter over havet. Målestasjonen fikk totalt servert 2219 millimeter i 2012. Det er 28 prosent mer nedbør enn normalt.

— Målestasjonen på Hovden fikk minst nedbør i 2012, med totalt 916,5 millimeter, forteller Mathisen.

50 prosent mer nedbør

I sommermånedene, fra juni til august, kom det i snitt 50 prosent mer nedbør enn det som er normalt i disse månedene.— Det vil si at sommeren i 2012 gjennomgående var litt våtere enn normalt, sier meteorologen.

- Hva kan du si om væråret på Sørlandet som helhet?

— Det var litt spesielt at det var så høye temperaturer i mai. Vinteren har vært forholdsvis normal. I vintermånedene, desember 2011 og januar og februar 2012, lå temperaturene mellom 1,5 grader og tre grader over normalen. Når det gjelder vårsesongen, perioden mars til mai, lå temperaturene to-tre grader over normalen, forteller Mathisen.

- Hva med neste år?

- Er det mulig å spå været for året som kommer?

— Det gjør ikke det. Været har jo ikke hukommelse. Men det forskes mye på trender, sykluser og sånne ting. Men dette er ofte ting man ser i etterkant.

- De siste årene har vi vel hatt noen litt kjipe sommere på Sørlandet, i tillegg har vel også vintrene vært nokså kalde?

— Ja, i 2010 og 2011 var vintrene kalde. Det forskes på en del interessante værteorier. Noen snakker om at issmelting i Arktis kan påvirke hvordan lavtrykkene styres, og at dette kan påvirke sommerværet, forteller Mathisen.