KRISTIANSAND: — Det ser ut til at det høytrykket som gir fint vær, ikke lenger ligger like mange dager i nærheten av våre områder som før. Det flytter fort på seg og da skifter været igjen. Juli er en lunefull måned. Jeg tror juli gir noen fine og flotte dager innimellom. Men de årene man har hatt med flere uker på rad med fint vær, er dessverre over, sier værstatistiker Bernt Lie fra sitt sommersted på Eigebrekk i Mandal.

Vi må helt tilbake til 1991 for å finne en juni måned som har vært kaldere enn den vi har hutret oss gjennom i år. I følge Lie har det i Agder vært 1-2 grader kaldere enn normalt i juni.

Sjette kaldeste siden 1861

— 21 år, det er et stykke tid, og ser man på værstasjonenes plassering på Agder omkring år 1861, er det den sjette kaldeste juni måned, forteller han og legger til:

— Så vi må jo si at det har vært litt spesielt.

Lie mener det er et tankekors at juni ikke en gang kan skilte med temperaturer som slår den varmeste dagen i mars måned.

Varmerekord i mars

— Da satte man riktignok varmerekord, men likevel er dette eksempelet nokså karakteristisk for den manglende varmen en har opplevd i juni, sier han.

Varmerekorden kom 27. mars på Landvik i Grimstad. Det ble målt 23,1 varmegrader.

Høyeste målte temperatur i juni er fra Hynnekleiv med 22,5 grader. På andreplass kommer Landvik og Mandal med sine 22,4 grader og deretter Kjevik med 22 grader.

— Lave temperaturer

— Det er ytterst sjeldent at det har vært registrert så lave temperaturer på det varmeste i juni, bemerker Lie.

I tillegg bemerker statsmeteorolog Arild Mentzoni at det ikke bare har vært en kjølig juni, men også en våt juni.

— Juni pleier å være en tørr måned i sør, men det har ikke vært tilfellet i år, sier Mentzoni og peker på at enkelte steder har hatt 150 prosent mer nedbør enn malen tilsier.