Ifølge kilder Aftenposten.no har vært i kontakt med er tiltalen levert til den militære domstolen i Kisangani på fredag ettermiddag.

Begge nordmennene er tiltalt med drap, forsøk til drap, væpnet ran, spionasje, konspirasjon (forsøk på å danne et kriminelt forbund) og ulovlig besittelse av krigsvåpen.

Dødscelle

Ifølge kongolesisk lov er straffen for drap i utgangspunktet dødsstraff, men Kongos president Joseph Kabila Kabange har ikke effektuert dødsstraffer på lenge.

Sist gang en fange ble henrettet i Kongo, var i 2003. Vedkommende skal ha vært tiltalt for politisk vold.

Det er imidlertid vanlig at fanger som får dødsstraff søker om benådning hos presidenten. Vanlig praksis er at han ikke svarer på søknadene, men da kan heller ikke dødsstraffen fullbyrdes.

De to nordmennene risikerer dermed å sitte på dødscelle på ubestemt tid — i teorien resten av livet.

Ifølge en kilde som står sentralt i etterforskningen, har de to nordmennene selv undertegnet saksdokumentene.

Papirene er skrevet på fransk, men nordmennene skal ha fått hjelp av en av advokatene til å oversette dem til engelsk. Signeringen skjedde under et møte i sivilfengselet i byen Kisangani.

— Jeg regner med at det vil ta omtrent én uke før rettssaken begynner. Men det er helt opp til domstolen, og det kan ta flere måneder. Uansett vil den internasjonale interessen påskynde prosessen, sier advokat, André Kibambe, til Aftenposten.no.

Kun to vitner

Rettssaker innfor militærdomstolen pleier ikke å ta mange dager, men dersom dommerne ønsker en åstedsbefaring, kan det fort drøye.

Fem militærere vil dømme i saken og to vitner er foreløpig klare til å vitne mot nordmennene. Vitnene er de to mennene som var tilstede i bilen da sjåføren ble drept.

Det finnes ikke noen fysiske beviser mot nordmennene. Tiltalen bygger på vitnesopplysninger. Advokaten mener at dette taler till nordmennenes fordel.

En NRK-reporter traff de to nordmennene for to dager siden. Han forteller at de to virket positive.

— De tror de blir frikjent, og at de vil være hjemme igjen til jul, forteller NRKs reporter Hallvard Sandberg til NRK.no.

Nordmennene har fortalt at de ble nektet mat og vann i fengslet, og at de er blitt truet med å bli spist av kannibaler.

Ifølge en lokal pastor får nordmennene mat og vann levert til cellen fra en kirke i nærheten hver dag.

Nekter straffskyld

De to nordmennene er tiltalt for drap på sin sjåfør.

Sjåføren Abedi Kasongo ble skutt og drept 5. mai i år, i et område som ligger rundet 50 mil fra Kisangani. De to siktede nordmennene nekter straffskyld og har forklart at Kasongo ble drept av overfallsmenn, mens de selv så vidt klarte å unnslippe.

Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og private sikkerhetsfirmaer. De hadde blant annet norske militære ID-kort på seg da de ble pågrepet.