— Vi har bevis for at prosjektilet som drepte sjåføren, stammer fra håndvåpenet til de to nordmennene, sier general Jean-Claude Kifwa til VG.De to nordmennene på 27 og 28 år hevder at leiebilsjåføren ble drept av ukjente angripere, men dette avviser Kifwa.

Svekket forklaringEtterforskningen har også avdekket andre beviser som svekker nordmennene forklaring om hvordan seksbarnsfaren Abedi Kasongo ble drept, mener han.

— Håndvåpenet de skjøt med var fraktet ulovlig inn i Kongo. I tillegg hadde de ikke gyldig turistvisum til landet, og flere vitneutsagn støtter opp om hendelsesforløpet som foreligger, sier Kifwa.

— Det gjør at vi er sikre på at nordmennene står bak drapet, sier han.

ØyenvitnerEn tolk og en hjelper var også med i bilen de to nordmennene hadde leid, og de har fortalt at sjåføren ble skutt og drept på kloss hold av 27-åringen fra Østlandet.

Ifølge dem skjøt han sjåføren i hodet fra kloss hold, angivelig fordi han nektet å stanse bilen.

Hjelperen og tolken flyktet fra stedet, og de to nordmennene forsøkte selv å flykte nordover til Uganda etter at de først angivelig hadde kvittet seg med liket av den drepte sjåføren.

Uklar tilknytningDet er fortsatt uklart hva de to nordmennene gjorde i Kongo, men da de ble pågrepet hadde de identitetskort fra Forsvaret og det private sikkerhetsfirmaet Special Intervention Group (SIG) på seg, har etterforskningsleder Roger Wavara ved militærdomstolen i Kisangani opplyst.

En av ledere i SIG, Torgeir Friksen, opplyste i 2008 at selskapet ville flytte sitt hovedkontor til Uganda, som følge av uønsket oppmerksomhet fra norsk politi.

ReklamererFriksens sikkerhetsselskap reklamerer på sine nettsider med at de har virksomhet i Uganda og Kongo, men nekter for å ha noe med de to pågrepne mennene å gjøre.

Den ene av nordmennene arbeidet tidligere for SIG, men har ifølge Friksen startet sitt eget sikkerhetsselskap. Dette heter SIG-Uganda, men har ingenting med SIG å gjøre, sa Friksen til Aftenposten.no fredag.

SIG oppgir imidlertid adresse og kontaktinformasjon til SIG Uganda i sitt eget reklamemateriell.

Danske leiesoldater En dansk nettavis skrev i juni i fjor om dansker som arbeidet for SIG i Uganda og omtalte virksomheten som en gråsone mellom leiesoldatvirksomhet og livvaktarbeid.

Friksen oppga til avisen at SIG hadde «et dansk og et svensk firma» på listen over oppdragsgivere i området.

— Dersom vi blir skutt på, så skyter vi selvsagt tilbake, sa Friksen den gang.

Ifølge den danske avisen var SIG inntil januar 2008 en del av den danske livvakt- og leiesoldatvirksomheten World Federation Group.

Roet gemytteneDe to nordmennene sitter nå i varetekt i en militærleir i Kisangani, og de har fått besøk av en utsending fra den norske ambassaden i nabolandet Angola.

Ambassaden har også skaffet dem engelskspråklig advokat og håper å få overført etterforskningen av saken til påtalemyndigheten i hovedstaden Kinshasa.

UD frykter ikke lenger for sikkerheten til de to nordmennene, selv om stemningen blant lokalbefolkningen i området er amper som følge av drapet.

Fredag møtte den utsendte ambassadesekretæren viseguvernøren i området.

— Møtet var positivt og konstruktivt og vil nok bidra til å roe ned gemyttene, opplyste kommunikasjonsrådgiver Christian Hansson i UD. (©NTB)