KISANGANI/OSLO: Det er snart to uker siden Tjostolv Moland (28) fra Vegårshei og en kamerat fra Østlandet ble arrestert i Kisangani i den demokratiske republikken Kongo mistenkt for drap på en sjåfør og drapsforsøk på hjelpesjåføren.

Tjostolv Moland (Foto: Privat)

Kongolesiske påtalemyndigheter hevder at nordmennene skjøt og drepte sjåføren med kaldt blod før de tok bilen hans og kjørte i retning mot Uganda, der de hadde kommet fra noen dager tidligere.

Selv hevder nordmennene at de ble utsatt for et ran, og at sjåføren ble drept i skuddvekslingen som fulgte.

Ifølge evangelist Rune Edvardsen, som besøkte mennene på vegne av deres familier, er mennene redde for å snakke i frykt for at det skal gjøre situasjonen verre.

7 mann på 16 kvadratmeter

Fredag morgen fikk nordmennene besøk av en lege i fengselet, etter at påtalemyndighetene hadde bedt om at en uavhengig lege skulle se til mennene.

Den lokale legen Josepth Minani besøkte mennene i fengsel, sammen med misjonær Jon Anders Bregård og ambassadesekretær Lars Ekman. De hadde med tre plastposer med mat og drikkevarer.

De norske fangene blir ført ut av cella si, som ser mer ut som en trekasse, som er anslagsvis fire ganger fire meter stor. Det er til sammen syv fanger i denne cella.

Ringer under øynene

Stående på plassen utenfor militærfengselet snakker de med ambassadesekretæren, mens en vakt sitter med et AK-47 maskingevær rett ved siden av.

Nordmennene ser mer slitne og bekymrede ut enn tidligere. De har mørke ringer under øynene. De gnir seg ansiktet og øynene, som om de er trøtte og slitne. Begge har nå fått tykt skjegg.

Den ene av nordmennene ble bundet så hardt da han ble arrestert at han fortsatt har merker på hendene. (FOTO: THOMAS HUBERT)

Skuddveksling

I samtalene forteller nordmennene til Bregård og Ekman at det var en skuddveksling i forkant av at de ble arrestert, og at det er et guds mirakel at de ikke ble truffet.— De forteller at sekkene deres ble ødelagt av kuler, og selv kan de ikke forklare hvordan de overlevde, sier Bregård til Aftenposten.nos reporter i Kisangani.

— At de fortsatt er i live i dag er et mirakel vi kan takke Gud for.

Den ene av nordmennene ble arrestert etter denne skuddvekslingen 9. mai, den andre to dager senere.

Den ene av nordmennene ble arrestert med en gang, og ble bundet så hardt at han fortsatt har merker på armen.

- Fangene har blåmerker på bryst og mage, sier lege Joseph Miniani. (FOTO: THOMAS HUBERT)

Tortur

— Doktor Miniani, kan du bekrefte at du har sett de merkene?- Ja, jeg har sett dem, men vi vet ikke om de er knyttet til tortur, sier Joseph Miniani til Aftenposten.

— Du bruker ordet tortur. Vurderer du det som en mulighet?

— Ja, tortur er en mulighet.

Blåmerker og skrubbsår på magen

  • Han skal ha blitt bundet så hardt at han besvimte. Han ble truet med våpen, både under arresten og senere også. Ifølge deres egen historie ble de dratt langs bakken og banket opp, legger Bregård til.

— Doktor, så du spor av at de var blitt banket opp?

— De har smerter i både bryst og mageregionen. Den ene mannen har blåmerker på bryst og mage, mens den andre har skrubbsår og blåmerker i mageregionene. Jeg vil vite mer om det etter at jeg har sett nærmere på dem i morgen, sier Miniani.

Hardhendt behandling

Ambassadesekretær Ekman bekrefter overfor Aftenposten at fangene fikk hardhendt behandling da de ble arrestert, men at det nå ser ut til at de stort sett blir behandlet OK i fengselet.

— Noen av vaktene er snille med dem, mens andre oppfører seg ubehagelig. Det ser ut til at enkelte av nattevaktene sitter og røyker narkotika, mener Bregård.

Ber og leser Bibelen

  • Har fangene fått religiøs eller åndelig veiledning fra deg?

— Jeg har spurt dem om de ber og leser i Bibelen, og det har det har de bekreftet. De sier at de leser Bibelen nøye. Jeg har gitt dem to bibler, og rådet dem til å be med oppriktighet og hengivenhet, siden de er i en alvorlig situasjon, forteller Bregård som legger til at det vil se mistenkelig ut dersom de har andre bøker enn Bibelen og at de derfor heller ikke har hverken penn eller papir tilgjengelig.

Krig

Den demokratiske republikken Kongo har i større eller mindre grad vært i krig siden folkemordet i nabolandet Rwanda i 1994. Da rømte mange militsgrupper over til nabolandet og tok tilhold her, og i 1996 ble landets president Mobuto Sese Seko (han med leopardskinnslua) kastet fra makten. Landet er samtidig meget høye forekomster av mineraler og edelstener, og det er endel gruvedrift i landet. Kisangani er blant annet kjent for sine forekomster og handel med diamanter.

Urolighetene kombinert med store naturrikdommer har gitt grunnlag og finansiering til en rekke geriljagrupper. I en fredsavtale er de fleste geriljagruppene blitt omgjort til enheter i den kongolesiske hæren.

Landet er preget av ekstremt mye korrupsjon. Landets naturrikdom har også tiltrukket seg lykkejegere fra hele verden som er villig til å ta en risiko i bytte mot stor fortjenesten.

Aftenposten / Fædrelandsvennen