KINSHASA/OSLO: En 27 år gammel mann fra Vestfold og 28 år gamle Tjostolv Moland fra Vegårshei er mistenkt for drapet på sin egen sjåfør i Kongo. Begge sitter i varetekt ved det militære fengselet i Kisangani.

Begge i Kisangani

Tjostolv Moland, som først ble pågrepet av militærstyrker en uke etter at sjåføren i bilen de leide ble skutt, skal ha kommet til det militære området i Kisangani natt til fredag. Han ble pågrepet av militærstyrker i nasjonalparken Okapi, og fraktet de om lag 500 kilometerne på svært dårlige veier.

— Han er kommet til Kisangani, og det er etablert en kontakt med ham via en advokat. Etter forholdene virker han å være i god forfatning, sier sier Jon Vea, Norges ambassadør i Angola, som er sideakkreditert til Kongo til Aftenposten.no.

De to nordmennene holdes nå i varetekt i to forskjellige rom ved militærdomstolen. Moland har sittet i et mange timers avhør ved militærdomstolen fredag. Ved 18-tiden satt mannen fortsatt i avhør med militærstyrkene, og ambassadøren hadde dermed ikke fått et referat fra avhørene.

28-åringens far, Knut Moland, har foreløpig ikke vært i kontakt med sønnen, men via andre har han fått beskjed om at det etter forholdene står bra til.

— Ellers er det ikke noe nytt, sier Moland til fvn.no fredag kveld.

ID-kort fra sikkerhetsfirma

Saken etterforskes av en militærdomstol i Kongo fordi det ifølge kongolesiske myndigheter er funnet ID-kort som viser at de to mennene er ansatt i det norske Forsvaret. Kongolesiske myndigheter fastholder overfor Aftenposten.no fredag at de to mennene hadde ID-kort fra Forsvaret på seg.

Nordmennene skal også ha vært i besittelse av ID-kort som knytter dem til et sikkerhetsfirma som kaller seg SIG – Special Intervention Group.

Det sier etterforskningsleder Roger Wavara ved militærdomstolen i Kisangani til Aftenposten.nos frilansjournalist i Kongo, Thomas Hubert.

— De hadde ID-kort med forkortelsen SIG - Special Investigation Group. Det dreier seg om elektroniske kort, og ifølge ID-kortene hadde de base i Kampala (i Uganda journ.anm.), sier Wavara.

Ifølge passene til de to mennene, som kongolesiske myndigheter har beslaglagt, skal de ha reist gjennom en rekke land i Afrika før de ble arrestert i Kongo, ifølge etterforskningslederen.

- Samarbeidet brutt

En av de ansvarlige for SIG, Torgeir Friksen, benekter at nordmennene i Kongo er ansatt i selskapet, som tilbyr sikkerhetstjenester rundt om i verden.

— Vi har ingenting med de folkene å gjøre, og vi er ikke i Kongo. Vi skulle hatt et samarbeid med dem i Uganda, som det ikke ble noe av. De startet opp et eget firma som heter SIG-Uganda. Det er et helt annet selskap i navnet på den ene nordmannen, sier Friksen til Aftenposten.no.

Friksen sier at alt samarbeid ble brutt, og at den siste samtalen han hadde med 28-åringen var for åtte måneder siden. Han reagerer sterkt på at selskapet er blitt beskrevet som paramilitært, og benekter også at det er et norsk selskap.

— Vi er en livvakttjeneste som opererer med sikkerhetsløsninger i litt spesielle områder av verden. Dette er ikke militære operasjoner, men kun sivile løsninger, hevder Friksen.

På spørsmål om hvorfor de to drapsmistenkte nordmennene skal ha hatt ID-kort med det samme firmanavnet, svarer Friksen at det er flere som kan ha fått ID-kort fra selskapet, uten at det eksisterer et formelt ansettelsesforhold.

— Det var aldri noen kontrakt med dem. De fikk ID-kort fordi de skulle være i Afrika, men det ble ikke noe av samarbeidet, sier Friksen.

Kongo fjernet fra nettsiden

På firmaet nettside sto det tidligere at ansatte i SIG har operert i Den demokratiske republikken Kongo, men denne informasjonen er nå fjernet.

— Det er ikke jeg som styrer nettsiden, så det vet jeg ingenting om, sier Friksen.

Vil overføre saken til hovedstaden

Ambassadens jobb i tiden fremover blir å sikre at de to nordmennene får en rettferdig behandling av det kongolesiske rettssystemet. Vea bekrefter at det er oppstått en sterk anti-norsk stemning i Kisangani som følge av drapet på sjåføren, og norske myndigheter frykter derfor at de mistenkte nordmennene ikke vil få en rettferdig behandling.

Derfor ønsker norske myndigheter at etterforskningen av saken overføres til påtalemyndigheten i Kongos hovestad Kinshasa.

— For å sikre rettssikkerheten til de to nordmennene ønsker vi at saken flyttes til Kinshasa, bekrefter ambassadør Jon Vea til Aftenposten.no.

De to nordmennene står nå overfor svært alvorlige anklager. Ifølge kongolesiske myndigheter bærer drapet på sjåføren preg av å være en ren likvidering. Selv hevder de to at sjåføren ble drept av opprørere eller kriminelle, mens de selv greide å flykte i sikkerhet.

Har fått advokat

Ambassadør Vea forteller at de to nordmennene representeres av en engelsktalende forsvarsvarsadvokat fra hovedstaden Kinshasa som de fikk anbefalt, og som de er svært fornøyd med. Han vil foreløpig bistå begge de to mistenkte nordmennene. Forsvarsadvokaten kan etter kongolesisk lov ikke uttale seg til pressen på dette stadiet i saken.

Det aktuelle området i Kongo er svært ustabilt. UD har lenge frarådd nordmenn å reise til eller oppholde seg i nordlige eller østlige deler av Kongo.

Generalkonsul Hanne Dokolo i Kongo ønsker ikke å kommentere saken.

— Så lenge det ikke er tatt ut siktelse mot dem, kan jeg ikke si noe om saken. Det kan få et negativt utslag for de to mennene. Vi vil ha et møte med myndighetene i dag, sier hun til Aftenposten.no.