KISANGANI/OSLO: Norske myndigheter har fortsatt ikke fått informasjon om hva de to nordmennene i Kongo er siktet for. De to sier ransmenn sto bak drapet, og nekter skyld. Ambassadesekretær Thorstein Wangen hadde torsdag møte med viseguvernøren i Kisangani-området.

– Det ble et positivt og konstruktivt møte, som endte med at viseguvernøren lovte å gjøre det han kan for å roe gemyttene, sier pressevakt Christian Hansson i Utenriksdepartementet til NTB.

Ambassadesekretær Wangen har også bistått den fengslede 27-åringen med praktiske ting. Han har sørget for at han fikk madrass, rene klær og bedre mat. Forholdene i fengselet beskrives nå som akseptable for 27-åringen.

– Drept for tissepause

Saken har fått en god del oppmerksomhet lokalt.

De to drapssiktede nordmennene, en 27-åring fra Østlandet og en 28-åring fra Aust-Agder, er siktet for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. Nordmennene befant seg i bilen sammen med Kasongo, en tolk og en hjelper da 27-åringen skal ha bedt sjåføren om å stanse slik at de kunne gå på do.

Uavhengige kilder skal ha fortalt at sjåføren nektet, og at 27-åringen av den grunn skjøt ham i pannen.

– Det er en veldig alvorlig sak, konstaterer en kilde ved FN-styrkenes Radio Okapi.

Hjelperen og tolken skal etter hvert ha rømt fra bilen og varslet sikkerhetspolitiet. De to nordmennene skal ha lagt på flukt, men til slutt ha blitt omringet i en landsby. 28-åringen klarte å rømme ut i jungelen, men ble pågrepet mandag. Han var torsdag kveld fortsatt ikke kommet fram til Kisangani på grunn av problemer med transporten.

Har fortsatt dødsstraff Ifølge en kongolesisk jurist Tønsbergs Blad har snakket med straffes drap i Kongo normalt med 20 til 25 års fengsel. Amnesty International Norge opplyser at landet formelt ikke har avskaffet dødsstraff, men at ingen er henrettet på mange år.

– Det jeg foreløpig har fått oversikt over er at både militære og sivile dømmes til døden av militære domstoler. Det fremgår av rapporter at det sivile domstolsapparatet ikke eksisterer mange steder og at det ellers fungerer svært dårlig, sier generalsekretær Jon Peder Egenæs til aftenposten.no.

Norske myndigheter mener det er for tidlig å snakke om hva slags straff nordmennene eventuelt kan få dersom de blir funnet skyldige.

– Vi fortsetter å arbeide for at de skal overføres til sivile myndigheter i hovedstaden Kinshasa, hvor vi føler at vi vil ha bedre oversikt, sier UDs pressevakt Christian Hansson.

Predikant bistår Familiene i Norge er bekymret for de to mennene. Predikant Rune Edvardsen fra menigheten Troens Bevis holder kontakt med begge familiene og reiser til Kongo neste uke. Han har allerede avtalt et møte med mennenes advokat.

– Jeg håper også å få komme inn i fengselet og overlevere pakker fra familiene. De sender med brev og hilsener, samt praktiske ting, sier Edvardsen til NTB.

Han tror det blir nødvendig å benytte seg av gode kontakter for å få innpass. Han er seg også bevisst at Kongo er et svært korrupt samfunn.

– Det jeg kan bidra med, er et stort kontaktnett. I Kongo er mye mulig, sier Edvardsen.

Han forsøker å organisere det slik at lokale kontakter av menigheten kan bistå nordmennene i tiden som kommer med å overlevere praktiske ting de trenger i fengselet.