KONGO/OSLO: Den drapsmistenke Tjostolv Moland (28) satt i avhør i hele fredag. Først slapp hverken advokaten eller ambassadens representant inn, men etter press fra UD fikk de slippe inn og overvære avhørene.

Bedyrer sin uskyld

— 28-åringen sier at han ble akseptabelt behandlet, og vi føler oss trygge på at han blir behandlet på en akseptabel måte fremover, sier pressevakt Christian Hansson i UD til Aftenposten.no.

28-åringen fra Vegårshei er sammen med en 27-åring fra Vestfold mistenkt for drapet på sin egen sjåfør i Kongo. Drapet skal ha vært brutalt, og bærer preg av ren likvidering.

Nordmennene sitter i varetekt ved det militære fengselet i Kisangani, og begge bedyrer sin uskyld, ifølge UDs pressevakt Christian Hansson.

MISTENKT: Tjostolv Moland (28) er mistenkt for å ha drept en kongolesisk sjåfør. I hele går har mannen fra Vegårshei sittet i avhør hos myndighetene i Kisingani. Foto: Privat. Foto: Privat

Gyldige ID-kort

Hva nordmennene gjorde i Kongo, er fortsatt uklart. De skal ha hatt ID-kort fra sikkerhetsfirmaet SIG – Special Intervention Group. SIG benekter at nordmennene i Kongo er ansatt i selskapet, som tilbyr sikkerhetstjenester rundt om i verden.

Kongolesiske myndigheter fastholder i tillegg at de to nordmennene har ID-kort fra det norske Forsvaret. Disse ID-kortene skal være gyldige til 2016 og 2017, opplyser en representant fra myndighetene i Kisingani til Aftenpostens frilansjournalist Thomas Hubert.

— Jeg må vise til Forsvarsdepartementet, som sier at nordmennene ikke er ansatt i Forsvaret eller er på oppdrag for dem, sier Hansson.

Dermed vil myndighetene fortsatt anse de to nordmennene som militært personell, noe som betyr at myndighetene ønsker prøve dem for en militær domstol, ifølge representanter Thomas Hubert har snakket med.

Ifølge Dagbladet utstedes Forsvarets ID-kort til alle fast ansatte, samt personer med kontrakt i Forsvaret. Kortene har ifølge samme avis en gyldighetstid som kan gå langt utover den faktiske kontraktstiden.

Anti-norsk stemning

Norske myndigheter ønsker at nordmennene blir overført til påtalemyndigheten i hovedstaden Kinshasa.

— Vi fortsetter arbeidet med å få overført de to nordmennene til Kinshasa, hvor vi har lokale representanter og vil få en langt bedre oversikt over situasjonen. Pr i dag er vi ikke bekymret for sikkerheten til de to mennene, men det er anti-norsk stemning i Kisingani nå, og vi ønsker dem nærmere våre representanter for å sikre rettssikkerheten deres, sier Hansson.

Avhørene av de to vil fortsette til uken. Da vil også nye vitner avhøres, har myndighetene fortalt Thomas Hubert.

- Har bevis

VG skriver at myndighetene hevder å ha bevis for at kulen sjåføren Abedi Kasongo ble drept med, stammer fra våpenet til de to nordmennene.

— Vi har bevis for at prosjektilet som drepte sjåføren, stammer fra håndvåpenet til de to nordmennene, sier general Jean-Claude Kifwa til VG, som sier videre at de er sikre på at nordmennene står bak drapet.

Han mener nordmennenes forklaring om at sjåføren ble drept av opprørere, og at de to greide å flykte, er betydelig svekket underveis i etterforskningen.

Ifølge Tønsbergs Blad er det angivelige drapsvåpenet ennå ikke funnet. Oberst Roger Wavara ved påtalemyndigheten til den militære domstolen i Kisangani, sier til avisen at de skal ut og lete etter våpenet sammen med de to nordmennene lørdag.

UD: - Registrerer påstandene

Tjostolv Moland har ifølge Wavara forklart at de to nordmennene skjulte det angivelige drapsvåpenet i parken Mayiko 109 kilometer øst for Kisangani, på vei mot grensen til Uganda.

Norske myndigheter ønsker ikke å uttale seg om hva nordmennene har forklart i avhør, utover at begge bedyrer sin uskyld. De ønsker heller ikke å kommentere etterforskningsdetaljene som kongolesiske myndigheter har gått ut med.

— Vi registrerer at dette er påstandene som fremkommer. Men samtidig har de ikke fremsatt noen formell siktelse ennå, noe vi har bedt dem om å gjøre, slik at vi får tilgang til dokumentasjonen, sier Norges ambassadør i Angola, Jon Vea, til Dagbladet.

Reiseråd

UD bistår et stort antall nordmenn hvert år. Det er mye de kan bistå med, og mye de ikke kan bistå med - blant annet innblanding i rettssaker, som er tilfelle i denne saken. Kongo er ett av landene UD fraråder å reise til.

— Når man velger å reise til et land, er man prisgitt de lover og rettssystemet som gjelder i dette landet, uavhengig av UDs reiseråd, påpeker Hansson.

Fædrelandsvennen/Aftenposten