- Det er arealreduksjoner som er hovedårsaken til kostnadsreduksjonen ved denne revisjon av konseptet, skriver sykehusdirektør Jan-Roger Olsen i sin innstilling til styret torsdag 19. november.

Forrige konsept styret fikk se hadde en prislapp som nærmet seg en milliard kroner. Helse Sør-Øst signaliserte tydelig at dette ble for dyrt, og at prosjektet måtte barberes dersom Sørlandet sykehus skulle ha håp om å få finansiert det.

Styret ville ha prisen under 765 millioner kroner, og det har direktøren klart.

Nå er bruttoarealet redusert med 2400 kvadratmeter, fra 15300 til 12900. Det er oppnådd ved blant annet å kutte ned antall døgnplasser fra 80 til 70. Antall kontorer er redusert fra 71 til 60, og baderommene til pasientene er nesten halvert i størrelse; fra seks kvadratmeter til 3,5. Dermed er ny kalkyle på bygget på 730 millioner kroner. Det er knyttet usikkerhet til dette tallet, skriver direktøren.

Hvis styret ved sykehuset godtar denne nedskaleringen av prosjektet, skal det sendes over til Helse Sør-Øst. Der skal det gjennomgås på nytt, før det sendes videre til helse— og omsorgsdepartementet som skal få det med på statsbudsjettet for 2017. Sykehusdirektøren hadde tidligere håpt å komme med på 2016-budsjettet. Med denne forsinkelsen blir byggestart også utsatt ett år, til 2018. Fra første spadestikk, til bygget kan tas i bruk, skal det ta rundt to år.

Men allerede til våren ønsker direktøren å gjennomføre grundige analyser av grunnen på Eg der psykiatribygget skal ligge. Store forekomster av kvikkleire kan utgjøre en risiko for ras.