Klinikksjef på klinikk for psykisk helse, Oddvar Sæther, er fornøyd med at Helse Sør-Øst har psykiatribygget inne på prioriteringslisten for investeringer. Foto: Steinar Vindsland

— Vi er veldig fornøyd med at vi blir prioritert likevel, ettersom vi en stund var ute av listen, sier sjef for klinikk for psykisk helse, Oddvar Sæther ved Sørlandet sykehus.Torsdag skal styret i Helse Sør-Øst behandle investeringsplanene for årene som kommer i hele regionen. Psykiatribygget ved Sørlandet sykehus har vært planlagt i mange år. Hele Utviklingsplan 2030 ble utarbeidet på grunn av den, og per i dag ser prosjektet ut til å komme på mellom 800 millioner kroner og nesten en milliard.

Neppe

I vinter signaliserte Helse Sør-Øst at Sørlandet sykehus neppe ville komme med på prioriteringslisten for investeringer i økonomisk langstidsplan som behandles torsdag.

Men innstillingen som administrerende direktør Cathrine M. Lofthus legger fram for styret inneholder følgende formulering:

Tidligst

«Sørlandet sykehus HF har utarbeidet konsept for nytt psykiatribygg i Kristiansand. Prosjektet gjennomgås i fellesskap av helseforetaket og Helse Sør-Øst RHF med formål å sikre at bygget er riktig og optimalt dimensjonert, og at planlegging og bygging kan gjennomføres effektivt. Videre er det et mål at et eventuelt nytt psykiatribygg planlegges og bygges slik at det ikke binder opp den videre utviklingen av Sørlandet sykehus HF. Det kan tidligst fremmes lånesøknad overfor Helse- og omsorgsdepartementet inn mot statsbudsjettet for 2017. «

Forsinkes

Sæther og resten av sykehusledelsen hadde håpet å komme med på statsbudsjettet for 2016, slik at første spadestikk kunne tas i 2017. Men dersom styret vedtar forslaget fra Lofthus, blir byggestart forsinket til 2018, med en antatt byggeperiode på to år.

Men selv ikke det er helt sikkert, ettersom Lofthus skriver «det kan tidligst fremmes lånesøknad inn mot statsbudsjettet for 2017«

— Jeg må innrømme at jeg stusset litt over formuleringen «tidligst», men jeg velger å ikke tolke hva det betyr. Nå venter jeg bare på styrebehandlingen torsdag, sier Sæther.

Heller ikke styreleder i Sørlandet sykehus, Camilla Dunsæd, ønsker å tolke betydningen av formuleringen.

Glad

Styreleder Camilla Dunsæd ved Sørlandet sykehus er fornøyd med at Helse Sør-Øst har psykiatribygget inne på prioriteringslisten for investeringer. Foto: Steinar Vindsland

— Jeg er først og fremst glad på vegne av sykehuset. Nå jobber vi i en god dialog med Helse Sør-Øst for å kna prosjektet til å bli optimalt, sier Dunsæd.Knaingen omfatter også kostnadsreduksjon. For med en prislapp som nærmer seg en milliard kroner, slik bygget et planlagt per idag, kan det bli vanskelig å beholde plassen på prioriteringslisten til Helse Sør-Øst.

— Det er mange prosjekter i helseregionen som står i kø for å bli realisert, og det fins bare en begrenset mengde midler, sier Dunsæd. Hun bekrefter at målet er å nærme seg 750 millioner i totalkostnader.

Prosess

Dersom styret torsdag vedtar innstillingen, går saken sammen med en lånesøknad til Helse- og omsorgsdepartementet. Dersom departementet innvilger lån, kan Sørlandet sykehus ta prosjektet inn i forprosjektfase. Da skal planene konkretiseres ytterligere.

Forprosjektfasen varer vanligvis åtte-tolv måneder. Når rapporten fra denne fasen foreligger og er behandlet i styret for Sørlandet sykehus HF, sendes den til Helse Sør-Øst hvor styret kan fatte endelig vedtak om at byggearbeidet kan starte opp.