Her er det nyoppusset, men bulene etter massive utslag av sopp, fukt og råte har ikke latt seg fjerne, viser assisterende avdelingsleder Edgar Sundbø. Foto: Reidar Kollstad
-Det ser ut som et fengsel, bekrefter Assisterende avdelingsleder Edgar Sundbø, ved inngangspartiet til avdeling 4.2. Foto: Reidar Kollstad
Rommene langs veggen til høyre er for ungdom som legges inn for første gang, med psykoser og angst. Privatlivet er minimalt når korridoren er både frokostrom, gjennomfartsåre og til og med trimrom i blant. Foto: Reidar Kollstad
Fasaden på denne psykiatriske avdelingen minner om et gammeldags sinnssykehus og sto ferdig bygget like før andre verdenskrig. -Det er ingen opptur for pasientene å bli møtt med dette synet, sier assisterende avdelingsleder Edgar Sundbø. Foto: Reidar Kollstad
Her var det inntil nylig ekspedisjon for en av avdelingene, men fortsatt står kopimaskiner og printere igjen. Foto: Reidar Kollstad
Dette er et garderobeanlegg for 12 ansatte, inklusive tørkeskap og dusjhjørne. Foto: Reidar Kollstad
Forfallen psykiatri 00013.jpg Foto: Reidar Kollstad

— Det er ikke optimalt, sier assisterende avdelingsleder på sykehusavdelingen ved Sørlandet sykehus, Edgar Sundbø. Han overdriver ikke.

Han viser oss rundt i byggene til Klinikk for psykisk helse i Kristiansand. Vi skal dokumentere hvorfor det trengs et nytt psykiatribygg til nesten 900 millioner kroner.

I inngangen til avdeling 4.2 kommer pasienter, pårørende og barna til pasientene inn til avdelingen. Rommet er grått og kaldt.

Fengsel

— Det ser ut som et fengsel her, innrømmer Sundbø.

Forfallet viser seg også utendørs. Foto: Reidar Kollstad

I kroken står flere søppeldunker, det stinker gammel mat. De blir riktignok ikke stående lenge før de fjernes. Men de står bare to meter fra inngangsdøra til avdelingskjøkkenet, og heisen opp til andre etasje.Inngangspartiet er nyoppusset og ser ganske bra ut, i forhold til for bare et par år siden. Sundbø har kjempet mot forfallet i årevis, klattet og utbedret og pusset opp så godt det har latt seg gjøre.

— Forholdene på psykiatrisk går ut over pasientene, sier en av psykologspesialistene som har fått sitt kontor i kjelleren. Den gamle grovkjelleren er ombygd til rom for behandlerne, psykologene. Lufta er kvelende tett fordi det ikke er aircondition. Dermed er det iskaldt om vinteren og glovarmt om sommeren.

Kummerlige

Et viktig verktøy for behandlerne er å trene sammen med pasientene. Men garderobene i kjellerne er mildt sagt kummerlige. Lufta er stinn av fukt og varme. Noen stålskap står langs veggen, og innerst i kroken er et dusjhjørne satt opp.

— Folk vegrer seg rett og slett for å bruke det, sier Sundbø.

Mange bad er trange og det er vanskelig å bistå pasienter med stort hjelpebehov til daglig hygiene. I enden av en korridor har det inntil nylig vært ekspedisjon for en avdeling, fortsatt står kopimaskiner og annet utstyr stablet der. Alle i byggets tre etasjer må ned her i kjelleren for å hente ut printer, for eksempel.

Veldig dårlig

— Funksjonaliteten er veldig dårlig, sier Sundbø.

Mange bad har feil helning med utfordringer knyttet til fuktighet og vannsøl på pasientrom. Avløp i vasker/dusjer/sluk går stadig tett.

— Vi blitt veldig flinke til å finne kreative løsninger, til å klatte og gjøre det beste ut av det. Men hele tiden er det nødløsninger, og det er uverdige forhold. Dessuten er det kostbart, sier Sundbø.

Rommene langs veggen til høyre er for ungdom som legges inn for første gang, med psykoser og angst. Privatlivet er minimalt når korridoren er både frokostrom, gjennomfartsåre og til og med trimrom i blant. Foto: Reidar Kollstad

På enhet for nysyke/psykoseproblemer, avdeling 2.1, kommer ungdom for første gang. De kan være svært syke, ha store problemer å forstå virkeligheten og angsten river i dem. Rommene de får tildelt å bo i, har dør ut til korridoren som både er frokost-rom og nesten konstant befolket av ansatte og pasienter på vei fra ett sted til et annet.

Ungdom

— Ungdommene er inne for første gang, og vi skal forsøke å hindre at de får et liv innen psykiatrien som voksne. Her ligger ikke forholdene til rette. De forstyrres av støy, og når de trenger privatliv som aller mest, får de det ikke, sier Sundbø.

Sykehusledelsen hadde håpet på byggestart i 2016. Men signaler fra Helse Sør-Østtyder på at det ikke blir innvilget

Forfallen psykiatri 00013.jpg Foto: Reidar Kollstad

lån tidsnok. I styremøte i juni vil Sundbø og sykehusledelsen få beskjed om når det blir penger til nybygget.

— Vi har ventet så lenge, og er så lei, at selv et vedtak som sier at vi får nybygg om tre til fem år, vil bli oppfattet som positivt, sier Sundbø.