Han kikker på de ferske skissene arkitektfirmaet Nordic Architects har laget for sykehusets prestisjeprosjekt. Foreløpig anslag på prislapp er nesten 900 millioner kroner. Absolutt ingenting tyder på at det blir en krone billigere.

De tre modulene vil ha Baneheia i vest, det gamle sykehuset mot nord, med parkeringsplassen og hovedsykehuset og alleen fra Eg i front. Foto: Nordic — Office of Archi­tecture

Men det blir himmelvid forskjell på hva Sørlandet sykehus tilbyr sine pasienter i dag.

Symbolverdi

Sæther peker på hvor viktig symbolverdien i byggets utseende er. At førsteinntrykket bare i inngangspartiet i stor grad påvirker hvordan man føler man blir mottatt.

— Omfattende forskning har slått fast at «uspesifikke faktorer», altså alt rundt selve behandlingen, har mer enn halvparten å si for resultatet av behandlingen, sier Sæther. Uspesifikke faktorer er alt fra luftkvalitet, til farger, lydnivå, materialvalg og annen estetikk.

Han er helt enig med sin assisterende avdelingsleder Edgar Sundbø, som beskriver inngangspartiene i flere av psykiatriens bygg som «fengsels-aktige».

Straff

— Vi forsøker å få fokuset bort fra oppfatningen at for eksempel tvangsbruk er en straff, at innleggelse er en straff. Dette er helsehjelp, men den ytes i bygninger som ikke er egnet, sier Sæther.

Han er sikker på at de rundt 1300 som årlig akuttinnlegges, de rundt 10.000 årlige polikliniske pasientene og 25.000 døgnopphold vil få bedre behandling med bygget.

— Det blir lyst, åpent og praktisk å bruke, sier Sæther.

Blomster på taket

Taket blir dekket av sedum, et tak med planten bergknapp, som er fullstendig vedlikeholdsfri. Foto: Nordic — Office of Archi­tecture

Symbolikken ved bygget vil bli forsterket av at det blir et sedum-tak. Det vil si blomster og planter i mange farger, noe som skal forlenge levetiden på taket fra 20-30 år til det dobbelte.Nybygget blir plassert på de velkjente «bølgane», jordene som ligger syd for dagens hovedbygg og parkeringsområder. Siden landskapet bølger har arkitektene laget tre moduler oppå en base for å tilpasse bygget til terrenget.

Omstridt

Da de første tankene om et nytt psykiatribygg ble nevnt for Helse Sør-Øst for få år siden, forlangte sykehuseieren at det måtte lages en plan. En utviklingsplan som skulle være langsiktig og se helheten i utviklingen av sykehuset. Det endte opp med den svært omstridte Utviklingsplan 2030, hvor hoveddebatten dreide seg om ett eller tre sykehus på Agder.

Da endelig vedtak forelå i vinter, kom beskjeden fra Helse Sør-Øst: Det er ikke sikkert dere får penger til dette. Nå.

Slik blir hele bygningsmassen seende ut. Foto: Nordic — Office of Archi­tecture

— Jeg velger å være optimist. Vår lånesøknad skal behandles i styremøte i juni, og jeg håper det fattes et vedtak da, sier Sæther.

Millioner

Imidlertid renner det ut millioner av kroner til sykehusene i Oslo, så fort at Helse Sør-Øst rett og slett ikke har nok til å gi lån til Sørlandet sykehus. Det fortalte økonomidirektør Per Qvarnstrøm til sykehusstyret.

Dersom Helse Sør-Øst vedtar å gi lån i junimøtet, vil spaden tidligst kunne stikkes i jorda i 2017. Sæther sier det anslås rundt to års byggetid, slik at det tidligst står ferdig i 2019. — Men får vi ikke penger i junimøtet, blir det ikke noe før 12 måneder etterpå. Dette er nemlig en sak som skal inn i statsbudsjettet, sier Sæther. Da blir åpningsdagen for bygget tilsvarende forsinket.