Det foreslår direktøren selv overfor styret i Sørlandet sykehus, som møtes torsdag.

Direktøren har i mange år hatt dette bygget som sitt prestisjeprosjekt å få gjennomført. Mange av dagens bygg for Klinikk for psykisk helse på Eg i Kristiansander i elendig forfatning og utdatert i forhold til dagens krav og behov.

Sykehusstyret vedtok i desember 2014 et skisseprosjekt for nytt psykiatribygg med 90 senger og store arealer for en sum av nesten en milliard kroner. Men økonomien i Helse Sør-Øst er så anstrengt at Sørlandet sykehus har fått beskjed om å holde seg innenfor en ramme på 765 millioner kroner.

Debatt

Realiseringen av psykiatribygget var årsaken til den omfattende Utviklingsplan 2030, som skapte voldsom debatt om hvor mange sykehus Sørlandet skal ha.

Olsen skriver: «Direktørens vurdering er at det er nødvendig med en vesentlig reduksjon av byggets areal og en forenkling av skisseprosjektet for å oppnå den nødvendige kostnadsreduksjon».

Forsinket

Dermed blir byggestart også forsinket i forhold til tidligere planer. Nå anslår direktøren at spaden ikke kan settes i jorda før tidligst høsten 2017, og at bygget da vil stå ferdig til bruk først til sommeren i 2020. Da vil antall døgnplasser i beste fall være redusert til bare 80. Men direktøren skriver at de første anslagene for kostnader på bygget var «urealistisk lave», og det kan være at videre prosjekteringsprosess vil føre til at prosjektet må barberes ytterligere.

Styret vil få en kvalitetssikret kostnadsramme til møtet i november, før lånesøknad sendes til Helse— og sosialdepartementet innen 1. desember i år.