Tydelige sprekker mot himlingen innenfor rådhusdøra. Foto: Reidar Kollstad

— Vi venter på geoteknisk rapport, og den kommer ikke før etter påske. Imens blir alle arbeider rundt rådhuset innstilt, inntil vi har en rapport og kan forholde oss til den, opplyser Einar Hanssen fra Kristiansand Eiendom, som har driftsansvar for kommunens bygninger i sentrum.

Etter at rådhusforvalteren onsdag oppdaget sprekker i murbygningen da han kom på jobb, gikk alarmen hos utbygger Torvparkering AS og deres entreprenør Veidekke.

Samme kveld var en geotekniker på plass for å fotografere setningsskadene. Bildene ble sendt til et geoteknisk firma i Oslo, som nå skal lage en rapport.

- Tar ansvaret

- Det er snakk om en differansesetning på én centimeter. Vi visste at det kunne skje med en gammel murbygning som rådhuset, for eksempel vil en trebygning være mye seigere, sier distriktsleder Are Westbye i Veidekke til Fædrelandsvennen.

Tydelige sprekker mot himlingen innenfor rådhusdøra. Foto: Reidar Kollstad

Han bekrefter at de tar det hele og fulle ansvar for å reparere skadene. — Burde dette vært unngått?

— Det er vanskelig å si, det kommer an på mange faktorer. Men vi har forventet at dette kan skje og tar ansvaret, svarer Westbye.

Han mener skadene som har oppstått lar seg reparere forholdsvis enkelt av en murer, og avviser at det er fare for Domkirken.

— Det jobbes med en årsaksanalyse og at vi forventer svar på denne rett over påske. Deretter vil det bli utarbeidet en tiltaksplan for å sikre at det ikke skjer ytterligere setninger, sier Veidekke-sjefen.

Kommunen er enig i at slike skader ikke er helt uvanlige.

— Vi har opplevd dette også med andre bygg i sentrum, for eksempel oppsto setninger på nabobygg da Gyldengården ble bygd. Men det er entreprenørs ansvar å sørge for at det ikke skjer, sier Einar Hanssen.

Sandmassene er ført tilbake inn mot spuntveggen ved rådhuset, for å stabilisere grunnen. Foto: Reidar Kollstad

Bevegelse i grunnenSpuntingen av stålbjelker nærmest rådhuset, som skal danne vegger for parkeringshuset med 450 plasser under Torvet, har foregått med såkalt «silent piler», ved å presse nålene ned i grunnen.

Dermed er det neppe spuntingen i seg selv som er årsak til setningsskadene.

— Det har nok mer sammenheng med flytting av masser, tror vi, altså bevegelse rundt spunten når man flytter på masser. Men vi er fornøyd med at arbeidet er stoppet og at massene nå er ført tilbake mot spunten fra innsiden for å stabilisere grunnen, sier Einar Hanssen.

- Tror du skadene kan repareres enkelt?

— Foreløpig ser vi ikke at dette er veldig omfattende skader som er vanskelig å reparere, så lenge det handler om fasade og vegger. Men igjen må vi avvente geoteknisk rapport. Hvis fundamenteringen av bygget er rammet, blir dette en større operasjon, svarer han.

- Alltid kjedelig

Byggherre Torvparkering AS mener de har tatt alle forholdsregler, og hver minste bevegelse i grunnen registreres med måleinstrumenter.

- Det er alltid kjedelig når setningsskader skjer, men ikke uvanlig. Mange bygg i Kvadraturen er fundamentert på dårlig grunnlag og beveger seg. Det er vi fullstendig klar over, og forbereder oss så godt som mulig. Det finnes egentlig ingen løsning på det, på et tidspunkt må man ta en risiko, som vi prøver å minimere til null, fremholder styremedlem Jon Bjørgum i Torvparkering AS.

Tydelige, skrå sprekker i fasaden. Om disse er nye eller gamle skal ikke være hundre prosent bekreftet. Foto: Reidar Kollstad

Til Fædrelandsvennen sier Bjørgum at rådhuset delvis er fundamentert på en fjellrygg og delvis på sand, og at det dermed skal lite til før det kan oppstå forskyvninger og skader. — Hva med skadenes omfang?

— Per i dag er det helt greit, vi er ikke der hvor det «gjør vondt». Det skal mye til om noe er i veien med rådhusets fundament. Men vi tar det alvorlig og skal undersøke nøye. Det blir nytt oppfølgingsmøte med entreprenøren fredag, svarer byggherrens representant.

- Forholder oss rolig

Den lengste sprekken er til høyre like innenfor inngangsdøra. Sprekken går nesten fra gulvet, opp bak bildeveven fra Else Marie Jakobsen og nesten opp til taket, omtrent tre meter i lengde. Oppe ved taket er det også en liten sprekk.

Gruppeleder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe (MDG) studerer sprekken like innenfor døra. Foto: Reidar Kollstad

Over buegangene inn til både venstre og høyre er det også tydelige sprekker. Kommunens eiendomssjef karakteriserer skadene som «fremtredende og tydelige».

— Vi forholder oss rolig og har bedt dem sette i gang undersøkelser for å finne ut hva som gjør at vi får disse sprekkene. De må ta ansvar for at vi som naboer blir holdt skadesløse, fremholder Hans-Christian Gram.

Kristiansand rådhus ble innviet 15. september 1864. I 1920 ominnredet kommunen bystyresalen.

Formannskapssalen ble innredet i forbindelse med det forsinkede byjubileet i 1951 og hele bygningen rehabilitert i begynnelsen av 1980-årene.

Det er foreløpig ikke registrert setninger i Rådhuskvartalet på sørsiden eller andre bygg rundt Torvet.