— Da jeg så ansiktet til engelen kjente jeg med en gang at pulsen slo fortere, forteller feltleder Ingunn Dahlseng Håkonsen fra Fylkeskonservatoren til Fædrelandsvennen.

Fredag var det nærmest hallelujastemning blant arkeologene på Nedre Torv.

Tre englestatuer, trolig i bronse eller emaljert porselen, var kommet til syne i en dobbeltgrav nærmest Domkirka. Den ene - med en trist mine - ved hodeenden til skjelettet i graven, de to andre på hver side av brystet.

Se video av funn etter 50 dagers utgraving:

Fra rundt 1700

Dette regnes som meget eksklusiv kistedekor, og var ifølge arkeologene i bruk på slutten av 1600-tallet og tidlig 1700-tallet. Englene har sittet på kistelokket, som så har råtnet.

Feltleder Ingunn Dahlseng Håkonsen. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi hadde håpet å finne høyt dekorerte kister, og har funnet emaljerte jernplater og kistehåndtak med ornamenter. Men dette hadde vi ikke forventet, det var virkelig en god avslutning på uka, sier feltleder Håkonsen.

Ikke bare uka. Fredag avsluttes 50 dagers utgravning på Torvet, før graving for parkeringsanlegg med 400 plasser kan starte.

Siste dag i felt dukker alltid de fineste funnene opp.

50 skjeletter og en hel del gjenstander er sikret for ettertiden.

— Siste dag i felt dukker alltid de fineste funnene opp, smiler fylkeskonservator Yvonne F. Willumsen.

Funnet bekrefter det de visste fra før, nemlig at mindre bemidlede personer ble gravlagt på kirkens nordside, mens velbeslåtte borgere ble lagt på sørsiden, mot Torvet.

Slik lå engelen ved siden av hodeskallen i graven. Fredag er 50. og siste dag for utgravningen av kirkegården på Torvet. Fylkeskonservator Yvonne F. Willumsen er i fyr og flamme. Foto: Kjartan Bjelland

— Prominent person- Det er helt klart at når du får så rik kistedekor, betyr det at dette har vært en velstående og prominent person i samfunnet. Vi vet at det ble gravlagt fire biskoper på denne siden av kirka, opplyser fylkeskonservator Willumsen.

De håper å finne en tredje engel på andre siden av skjelettet, kanskje en fjerde ved bena. Fra denne påkostede graven ble det også sikret rester av et likklede og kobbernåler.

Fredag er 50. og siste dag for utgravningen av kirkegården på Torvet. Nå starter gravingen for parkeringsanlegget. Foto: Kjartan Bjelland

Da de arkeologiske utgravingene startet på Torvet, var det en godt begravd hemmelighet hvor stor kirkegården var. En rapport antydet opptil 10.000 graver, men det viste seg å være et altfor høyt tall.

Utstilling i 2018?

De 50 skjelettene sendes nå til Norsk institutt for kulturminneforskning for videre analyse. Analysen vil fortelle noe om hvordan kristiansanderne levde da kirkegården var i bruk fra 1641 og 200 år framover.

Til nå har arkeologene funnet at flere av skjelettene har slitasjeskader både på hender og knær, noe som trolig skyldes hardt kroppsarbeid. De har også funnet flere skjeletter med skeiv rygg.

Fredag ettermiddag kom en minneplakett fra kistelokket til syne, men det er foreløpig ikke mulig å tyde noen skrift. Foto: Kjartan Bjelland

— Analysene vil fastslå kjønn, alder, sykdommer og genetiske feil, men også hvor de kom fra og hva de har spist, sier Yvonne F. Willumsen, og opplyser at de så smått har begynt å planlegge en utstilling ved Vest-Agder-museet i 2018.Noen av gravene viste seg å være tomme, men foreløpig aner de ikke hvorfor.

— Noen av disse var av de aller minste, og skjelettet til et spedbarn vil raskere forsvinne, påpeker hun.

Fylkeskonservatoren skal også bivåne gravingen for parkeringsanlegget, slik at gravrester og knokler legges til side og behandles etisk forsvarlig. Restene skal deponeres ved en av byens kirkegårder.

Entreprenør må vente flere uker

Det blir ikke anleggsstart på Torvet til uka. Det kan ta tre til fire uker før gravingen kan starte.

— Vi venter på de siste tillatelser fra Vegdirektoratet. Før dette får vi ikke igangsettingstillatelse fra kommunen. I beste fall er vi i gang i løpet av 14 dager, uttaler distriktsleder Are Westbye i Veidekke Agder.

Slik blir Torvet parkeringsanlegg. Foto: Veidekke Agder

De 400-450 parkeringsplassene i to etasjer under Torvet skulle etter planen tas i bruk innen julehandelen neste år, men det skal holde hardt.— Mye kommer an på hvor hard sanden er og hvor raskt vi får spuntet, sier Westbye.

Det første som skjer er at belegningsstein fjernes fra Øvre Torv. Deretter spuntes metallvegger dypt ned i grunnen, før det støpes et betonglokk oppå - for deretter å grave ut massene under.

Parallelt med dette etableres innkjøringsrampe i Festningsgata, der trafikkmønsteret legges om i en periode på tre måneder. Siden dette er fylkesvei kreves godkjenning av Vegdirektoratet, noe som har trukket ut i tid.