— Jeg synes kommunen ga en god redegjørelse, sier avdelingsdirektør Monica Auberg i Næringsdepartementet, som leder Seksjon for offentlige anskaffelser i Konkurransepolitisk avdeling.

Pakkemøtet

Kommunen stilte med Arne Birkeland fra eiendomsavdelingen, innleid advokat Siri-Helen Egeland fra Visma og Beatrice Hennyng fra KS-advokatene. Fra departementet var det Auberg og seniorrådgiver Marie Wiersholm som behandler saken for Norge.

Advokatene ønsker ikke å kommentere en pågående etterforskning. Saksbehandleren fra eiendomsavdelingen returnerte ikke Fædrelandsvennens henvendelse.

Efta Surveillance Authority (Esa) møtte med tre personer, der EU-juristen Werner Miguel Kühn har hatt den direkte kontakten med norske myndigheter.

Saken som omhandler Kristiansand kommune ble behandlet i et eget møte som varte i 45 minutter.

Pakkemøtet mellom Esa og norske myndigheter skjer én gang i året, der flere pågående saker drøftes mellom etterforskningsorganet og norske myndigheter.

Klagen

Det var Ellen Rudnes i partiet Rødt som klaget Kristiansand kommune og dermed Norge inn for Esa i august. Partiet stilte i sin klage en rekke spørsmål ved saksbehandlingen av parkeringsanlegget. Esa har i ettertid valgt å dele saken i to. Først og fremst vil Esa til ta stilling til om anbudet kommunen la ut i april skjedde korrekt. Kommunen mener jobben med å planlegge, finansiere, bygge og til slutt drifte parkeringsanlegget, var en tjenestekonsesjon. Esa vil på sin side ta stilling til om jobben egentlig var en bygg- og anleggskonsesjon. I så fall skulle arbeidet vært lyst ut slik at for eksempel også entreprenører i hele EU-området hadde fått kunnskap om kontraktene, og kunne ha lagt inn anbud.

— Det er for tidlig å si hva konsekvensene i så fall vil bli, sier avdelingsdirektør Monica Auberg i Næringsdepartementet.

— Vi har ikke tatt stilling til selve saken ennå, legger hun til.

Den andre saken Esa gransker, gjelder pengene fra kommunen som følger med kontrakten. Da kommunen lyste ut anbudet i april, fulgte det med 16,8 millioner kroner til byggingen. Pengene skal brukes til å finansiere to av utgangene fra parkeringsanlegget. Kommunen mener det er rett og rimelig at de betaler for utganger som kommer byens rådhus og Biblioteket til gode. Esa må ta stilling til om disse pengene egentlig er offentlige subsidier som strider mot Eøs-reglene. I så fall risikerer kommunen i verste fall å måtte få pengene tilbakebetalt fra utbygger.

Fakta-innsamling

Pakkemøtet i Oslo torsdag beskrives av deltakere først og fremst som et møte for å samle inn fakta. Det ble ikke diskutert juridiske vurderinger eller tolkninger som berører hvilken type kontrakt kommunen egentlig lyste ut i april.

— Kommunen fortalte med egne ord hvordan de har behandlet saken, hvilke vurderinger som ble gjort og hvorfor de gjorde som de gjorde, sier avdelingsdirektør Auberg.