ULLENSAKER: — I en krisesituasjon må vi lempe litt på kravene, og det er ikke forsvarlig å si at barn skal ha krav på opplæring fra første dag, sier fylkestingspolitiker Åshild Bruun-Gundersen til Fædrelandsvennen.

Forslag til innstramming i flyktningpolitikken kom tett som hagl på Frps landsmøte, og Aust-Agder fikk enstemmig flertall for sitt krav om at kommunenes plikt til opplæring først skal inntre når barna er flyttet fra akuttmottak til ordinære mottak.

De ber om at dette vurderes tatt inn i integreringsmeldingen som legges fram i mai.

- Ikke lett

— Selvfølgelig skal innvandrere få grunnskoleopplæring, men kommunene har i dag ikke mulighet til å håndtere de store strømmene som kommer uten at vi vet hvor mange som kommer eller hvor lenge de skal bli, sier Bruun-Gundersen.

Les også:

Les også:

Fra talerstolen viste hun til den uoversiktlige situasjonen som oppsto i Arendal i fjor høst:

— I løpet av høsten 2015 ble det etablert stadige akuttmottak i Arendal, uten at verken kommunen eller politikerne ble informert. Det var nok ikke lett for Arbeiderparti-ordføreren din, Jonas!

Ønsker involvering

Også Mandals ordfører støtter vedtaket som understreker at kommunenes plikter skal samsvare med det som er mulig å gjennomføre:

— Vi ønsker dialog og involvering. I dag opplever vi plutselig å få beskjed om at det kommer en buss med 250 personer som både skal ha tak over hodet og skolegang. Og så kommer det e-poster fra UDI som sier at det kommer 400 til. Vi skal stille opp, men da må vi ha de nødvendige virkemidlene, sier Alf Erik Andersen.

Les også:

I landsmøtevedtaket heter det også at det i krisesituasjoner må vedtas en hastebestemmelse som gir kommunene mulighet til å håndtere situasjonen rundt opplæringsretten på en god og praktisk måte.