ULLENSAKER: Mandals ordfører Alf Erik Andersen (42) ble på landsmøtet søndag valgt til 2. varamedlem etter å ha vært innstilt til tredjeplassen av valgkomiteen.

— Vi må ha reell valgfrihet. Det er en tendens i partiet til at vi slavisk følger valgkomiteens innstilling, men det er sunt å ha flere å velge mellom, sier en svært glad Åshild Bruun-Gundersen til Fædrelandsvennen.

Etter benkeforslag fra Aust-Agder Frp stilte den 29 år gamle ingeniøren i Nye Veier til valg mot justisminister Anders Anundsen, Os-ordfører Terje Søviknes og statssekretær Tom Cato Karlsen som var valgkomiteens favoritter.

Offensiv

Etter en særdeles offensiv og engasjert valgappell ble hun belønnet med 87 stemmer, men det var ikke nok til å vippe ut partitoppene.

- Jeg hadde som mål å bli lagt merke til, og det oppnådde jeg, smiler hun.

Hun erklærte øyeblikkelig at hun ville kjempe videre for varaplass, og det utløste nervøs stemning i Vest-Agder-delegasjonen som fryktet at hun kunne komme til å danke ut Mandals ordfører Alf Erik Andersen.

Det skjedde ikke, for de to fikk flest stemmer, og ble henholdsvis nummer en og to av de fire varamedlemmene.

— Det betyr i praksis at de møter fast. Det vet jeg, for jeg har sittet sju år i sentralstyret, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen som fulgte valget fra dirigentbordet.

— Nå skal vi bevise at sørlendinger også har meninger, og vi må våge å heve stemmen litt, sier Alf Erik Andersen.

Har du fått med deg disse sakene fra helgas Frp-møte?

— Politisk selvmord

Han er godt fornøyd med varaplassen etter at han på fjorårets landsmøte manglet bare én stemme på å komme inn på fast plass etter benkeforslag fra Vest-Agder.

— Da fikk jeg beskjed om at det ville være politisk selvmord å stille på benkeforslag, og det var visst 13 år siden sist noen hadde forsøkt seg, sier han.

I år fulgte Aust-Agder opp, og de to varamedlemmene er klare til å ta fatt:

Jeg har ikke tenkt å stå med lua i hånda.

— Nå kan vi markere landsdelen samlet inn mot regjeringsapparatet, og jeg har ikke tenkt å stå med lua i hånda. Vi må benytte anledningen til å opparbeide oss tillit og få gjennomslag for det vi ønsker, sier Andersen.

— Jeg vil også ha fokus på partibygging. Vi har stor pågang av nye medlemmer som trenger skolering, sier Bruun-Gundersen.

Les kommentarer fra Vidar Udjus:

Stortingsplass?

— Dessuten vil jeg jobbe for at statsrådene kommer mer ut i distriktene og gir oss oppbacking. Vi trenger at de er synlige, sier det nyvalgte sentralstyremedlemmet som også er Frps gruppeleder i Aust-Agder fylkesting.

Hun ble valgt inn i Arendal bystyre i 2007, og var vararepresentant til stortinget fra 2009 til 2013. På spørsmål om hun nå sikter mot Stortinget i 2017, svarer hun:

— Det har jeg ikke tenkt på ennå.

Mandals ordfører har også vært i lokalpolitikken siden 2007, og han leker med tanken på å fylle plassen etter stortingsrepresentant Åse Michaelsen som nå blir ledig:

- Jeg er i tenkeboksen, sier han.