Imam trekker seg fra stillingen

Imam Abdikadir Mahamed Yussuf trekker seg fra sin stilling og beklager at han har skapt strid.

Publisert

Imam Abdikadir Mahamed Yussuf trekker seg fra sin stilling og beklager at han har skapt strid.

Imam Abdikadir Mahamed Yussuf, her avbildet i moskeen i Posebyen. Foto: Kjartan Bjelland

Imamen har blant annet uttalt at muslimer ikke bør delta i bursdagsfeiring.

Det skapte reaksjoner både blant muslimene selv, politikere og de som jobber med integrering i Kristiansand.

Etter et styremøte moskeen fredag kveld, ble det derfor klart at imamen trekker seg.

— Vi har hatt styremøte der imamen også var med. Der gikk vi gjennom saken og snakket med han. Da kom han med uttalelser om at han ikke hadde ment å skape skille. Han beklaget veldig at det skapte så mye uro, sier Akmal Ali, styreleder i Muslimsk Union i Agder.

Muslimsk Union i Agder driver moskeen sammen med Al-Rahma Islamic Center.

Tok ansvar

Ifølge Akmal Ali sa imamen i styremøtet at han tok ansvar for uroen som var skapt og valgte dermed å trekke seg.

Akmal Ali, styreleder for Muslimsk Union Agder. Foto: Arkivfoto

— Det synes styret var en god løsning, sier Ali som legger til at de har tatt lærdom av det som har skjedd. - Det første vi har lært er at vi ved utvelgelse av imam må være veldig nøye og sjekke referanser og bakgrunn godt, sier Akmal Ali.

Han mener også at imamer trenger kurs og viser til at Universitetet i Oslo har en utdanning for religiøse ledere. Det er en utdanning han selv har tatt.

— Der lærer man om norske forhold og norske verdier som demokrati og likestilling. En slik utdanning burde vi hatt ved Universitetet i Agder også.

Uttalelser

Imam Abdikadir Mahamed Yussuf sa i et intervju til Fædrelandsvennen denne uka at han mente muslimer ikke burde delta i bursdagsfeiring eller ønske nordmenn god jul.

Uttalelsene vakte sterke reaksjoner, og Akmal Ali var selv blant dem som tok avstand fra dem.

- Han beklaget veldig at uttalelsene skapte så mye splittelse og sa at han selv ikke har ment å fraråde noen å gå i bursdag, men at muslimer selv kunne velge, sier Ali.

Han mener moskeen har kommet i et "unødvendig dårlig lys".

— Samtidig vil jeg si at foreningene har blitt styrket og fått kunnskap og erfaring som i framtiden er positive for oss.

- Gratulerer

Imamens holdninger har også vakt reaksjoner blant byens politikere. Ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H), sa torsdag at han ønsket et møtemed Abdikadir Mahamed Yussuf.

Han er tilfreds med at imamen nå trekker seg.

Harald Furre. Foto: Kjetil Reite

— Jeg vil gratulere det muslimske trossamfunnet med en rask og resolutt oppfølging av hans utspill og synspunkter. Jeg er glad de mener at han ikke skal være den som fronter menigheten og at de har kommet fram til at han trekker seg fra stillingen. Det er et veldig godt signal ut mot folk flest at det muslimske trossamfunnet reagerer så resolutt, sier Furre.Furre sier det fortsatt kan bli aktuelt med et møte, men da med styret i Muslimsk Union i Agder. Trossamfunnet deltar i ulike dialogforum med kommunen og får også kommunal støtte. Furre sier avgjørelsen i styret viser at de har håndtert situasjonen godt.

— Avgjørelsen forteller at de helt klart var uenige i uttalelsene og at de er i strid med det trossamfunnet står for selv.

Publisert