Abdikadir Mahamed Yussuf (49) er den øverste blant de imamene knyttet til moskeen. Han leder fast fredagsbønnen for alle. Men det gjør han ikke denne fredagen. Abdikadir Mahamed Yussuf (49) er den øverste blant de imamene knyttet til moskeen. Han leder fast fredagsbønnen for alle. Men det gjør han ikke denne fredagen. Foto: Kjartan Bjelland

- Det er leit hvis muslimske menigheter fortsatt holder seg med imamer som ikke forstår hvordan det norske samfunnet fungerer

Styret i moskeen har pålagt imam Abdikadir Mahamed Yussuf to uker ferie og skal diskutere hans fremtid som imam i Kristiansand. Statsminister Erna Solberg er klar på hvor viktig det er å lykkes med hverdagsintegreringen.

Abdikadir er den øverste blant de imamene knyttet til moskeen. Han leder fast fredagsbønnen for alle. Men det gjør han ikke denne fredagen. Foto: Kjartan Bjelland
- Alle som lever i Norge, uansett tro og bakgrunn, bør bestrebe seg på at Norge skal være et samfunn hvor vi har god kontakt med hverandre, sier statsminister Erna Solberg til Fædrelandsvennen.

— Jeg synes det er leit hvis muslimske menigheter fortsatt holder seg med imamer som ikke forstår hvordan det norske samfunnet fungerer. Alle vil vinne hvis vi lykkes med hverdagsintegreringen. Alle vil tape hvis vi mislykkes.

Det sier statsminister Erna Solberg i en kommentar til Fædrelandsvennen på spørsmål om hva hun synes om uttalelsene imam Abdikadir Mahamed Yussuf ga i et intervju med Fædrelandsvennen onsdag.

- Alle som lever i Norge, uansett tro og bakgrunn, bør bestrebe seg på at Norge skal være et samfunn hvor vi har god kontakt med hverandre, sier statsminister Erna Solberg til Fædrelandsvennen.

Hun legger til:— Alle som lever i Norge, uansett tro og bakgrunn, bør bestrebe seg på at Norge skal være et samfunn hvor vi har god kontakt med hverandre. I Norge tar vi hverandre i hånden, i Norge respekterer vi kvinners rettigheter, og i Norge går vi i bursdager når vi blir invitert. Det er det som er hverdagsintegrering.

LES OGSÅ:

Ble pålagt ferie

Uttalelsene fra Abdikadir Mahamed Yussuf om at muslimer ikke bør gratulere noen med dagen eller gå i bursdag eller ønske "god jul", samt at han ikke hilser på kvinner utenfor familie, har vært gjenstand for stor debatt de siste dagene.

Torsdag kveld hadde styret i moskeen møte om saken, og besluttet å pålegge imamen to ukers ferie. Styret består av representanter fra foreningene Muslimsk union i Agder og Al-Rahma Islamic Center. Nå vil de diskutere hans fremtid som imam i Kristiansand.

— Vi er blitt enig om at Abdikadir skal ta fri to uker og så skal styret behandle saken videre. Det er også litt for hans del. Han er jo litt sliten av all mediestøyen som er der, sier Omar Sadiq, leder av ungdomsforeningen i moskeen i Posebyen.

Dermed ledet ikke Abdikadir fredagsbønnen slik det var planlagt.

LES IMAM-INTERVJUET:

Omar Sadiq (37) er født og oppvokst i Kristiansand, og har pakistanske foreldre. Foto: Reidar Kollstad

— Trist

Styret i moskeen består av representanter fra foreningene Muslimsk union i Agder og Al-Rahma Islamic Center. Det var på et møte torsdag kveld at beslutningen ble tatt. NRK meldte først om reaksjonen mot imamen.

Abdikadir Mahamed Yussuf (49) har skapt storm med uttalelser til Fædrelandsvennen om at muslimer ikke bør delta i bursdagsfeiring, gratulere noen med dagen eller ønske god jul. Han tar heller ikke kvinner utenfor familien i hånda. Det fikk blant andre Kristiansand-ordfører Harald Furre til å reagere.

- Jeg synes uttalelsene er triste. Hele styret for moskeen er samstemt i dette. Vi er ikke der, sier Omar Sadiq.

- Kan han komme tilbake igjen som imam i moskeen?

— Han har fått ferie i to uker. Nå ønsker vi at ting skal roe seg litt ned. Vi har brukt mange år på bygge opp et godt renommé for moskeen. Vi har et veldig åpent samarbeid med politiet, PST, kommunen og Nav. Det er veldig synd at slike uttalelser legger en demper på det arbeidet vi gjør.

– Hvis barn er tre år og har på seg hijab, blir jeg glad, sa imamen blant annet i intervjuet med Fædrelandsvennen onsdag. Foto: Kjartan Bjelland

— Ikke klar over - Var du klar over disse holdningene hans?

— Nei, det var jeg ikke.

Imam Abdikadir er den eneste imamen som lønnes i moskeen. De øvrige arbeider frivillig. Begge foreningene som driver moskeen legger av penger til lønnen hans.

Sadiq bekrefter at det var Al-Rahma Islamic Center som hentet inn Abdikadir våren 2014. — Det var en mulighet for å få en imam som hadde god kompetanse og så gjorde man en vurdering ut i fra det. Men han er ikke fast ansatt og har vært inne på et prøveprosjekt hos oss, sier Sadiq.

Fædrelandsvennen har fredag ikke lykkes med å få kommentar fra noen i styret til Al-Rahma Islamic Center.