— Jeg var ikke klar over at et slikt syn forekom i det muslimske miljøet i Kristiansand. Vi skal respektere hverandres religioner, men samtidig skal muslimer på lik linje med andre norske borgere innrette seg etter norsk kultur og tradisjon, sier Harald Furre.

Ordfører Harald Furre ønsker en dialog med det muslimske trossamfunnet i byen etter imam Abdikadir Mahamed Yussuf sine uttalelser til Fædrelandsvennen. Foto: EVA MYKLEBUST

— Jeg mener at bursdagen ikke er i vår religion, sa imamen i et intervju med Fædrelandsvennen onsdag.Abdikadir Mahamed Yussuf (49) er den øverste blant de tre imamene i moskeen i Posebyen i Kristiansand. Han kom til Kristiansand våren 2014, men er lite kjent for allmennheten. I moskeen leder han bønner hver dag og står for den obligatoriske fredagsbønnen.

Hilser ikke på kvinner

I tillegg til å si at muslimske barn ikke burde gå i bursdager, gratulere noen med dagen eller ønske god jul, sa Abdikadir Mahamed Yussuf til Fædrelandsvennen at han ikke hilse på kvinner som han ikke er i familie med.

— Det jeg bryr meg om, er om det står i religionen eller ikke. Jeg er bare en tolk for religionen. Jeg hilser ikke på kvinner, men hvis en annen imam hilser, betyr ikke det at han ikke er muslim. Han har bare en annen fortolkning.

Jeg har selvfølgelig ikke myndighet til å kalle en imam inn på teppet, men jeg ønsker et møte med det muslimske trossamfunnet for å diskutere integrering.

Til Dagbladet sier Høyre-ordføreren at han vil vurdere å innkalle imam Abdikadir Mahamed Yussuf til et møte.

— Jeg har selvfølgelig ikke myndighet til å kalle en imam inn på teppet, men jeg ønsker et møte med det muslimske trossamfunnet for å diskutere integrering. Det er svært uheldig at en av imamene har spredd holdninger som kolliderer fullstendig med norske tradisjoner. Jeg er imidlertid glad for at styreleder i Muslimsk Union Agder, imam Akmal Ali, ikke deler disse synspunktene, sier Furre.

- Kan skape fremmedfrykt

Ordføreren mener imamen med sine uttalelser har gjort det muslimske miljøet i landsdelen en stor bjørnetjeneste. Han viser til at de som er kritiske til muslimer og deres tro nå bare vil bli enda mer skeptiske og fremmedfrykten kan øke.

Han tenker også på at Kristiansand framover skal ta imot og bosette mange muslimske flyktninger, og at holdningene som imamen forfekter vil kunne gjøre integreringsarbeidet vanskeligere.