— Fra moskeens side mener vi at man bør sende barna sine i bursdag. Det er viktig for barn å være med andre barn på slike fritidsaktiviteter, sier den mest profilerte imamen i Kristiansand, Akmal Ali.

Han er styreleder i Muslimsk union i Agder, som sammen med Al-Rahma Islamic Center driver moskeen i Posebyen.

— Vi vet at en del muslimske teologer kan ha slike meninger, men vi har også teologer som mener at man bør ha kontakt med samfunnet rundt oss og at vi må ta vare på barnas utvikling. Dette er hans egen mening, sier Ali.

LES OGSÅ: - Muslimske barn bør ikke gå i bursdag

- De fleste hører ikke på dette

- Er det skadelig at han mener dette?

— Noen prosenter kan følge hans råd, men de aller fleste hører ikke på dette. Jeg har heller ikke hørt at han ha sagt dette offisielt i moskeen. Da ville styret ha reagert.

- Kan man ønske «god jul»?

— Muslimer har prinsipielt ikke lov til å delta på andre religioners høytider. Da kan det bli avgudsdyrkning. Men jeg mener at man kan si «god jul» som en hilsen.

- Hva tenker du om at Abdikadir ikke tar fremmede kvinner i hånda?

— Det mener vi er helt i orden ut fra hans muslimske overbevisning. Det er ikke obligatorisk å håndhilse på alle kvinner, og profeten har sagt man ikke skal ha fysisk kontakt med fremmed kvinner. Men jeg tar alle kvinner i hånda, sier Ali.

- Følger det opprinnelig islam

Postdoktor Cecilie Endresen er islam-ekspert ved Universitet i Oslo. Hun sier det er ganske vanlig at muslimer feirer bursdager.

— De som insisterer på at bursdagsfeiring er haram, eller forbudt i henhold til islam, er gjerne salafister som er opptatt av å følge det de mener er en opprinnelig, uforfalsket form for islam slik den ble praktisert av de første muslimene. Ut fra dette synet skal muslimer ikke delta i noe annet enn islamske høytider og holde seg unna feiringene til de «vantro», sier Endresen.

— Dette gjelder ikke bare bursdagsselskaper, men også jul, Halloween, nyttårsfeiring og så videre, og man skal heller ikke ønske noen til lykke med dagen eller gi dem gaver. Selv feiring av Profetens fødselsdag er uislamsk i henhold til denne retningen. Det religiøse argumentet er at bursdagsfeiring ikke er i overensstemmelse med «opprinnelig» islam slik de mener den ble praktisert av Profeten og hans nærmeste og at det representerer en form for avguderi at man feirer et menneske på denne måten, sier Endresen.