I valgkampen var Odd Omland i Vennesla, der han snakket med datalager-investor Peder Nærbø over Skype. De var enige om mye av det som Stortinget nå vedtar. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg
Hans Fr. Grøvan mener avklaringen i Stortinget er en stor seier for Sørlandet og at beslutningen vil bety mye for utviklingen av en helt ny datalager-industri i landsdelen. Foto: Reidar Kollstad

VENNESLA: — Når Ap og KrF går sammen, blir det resultater. Dette er en historisk viktig dag for Sørlandet, og nå legger vi grunnlaget for nye arbeidsplasser og en helt ny næring med grønne datasentre, sier Hans Fr. Grøvan.

Omland sier han forutsetter at regjeringen ikke rekker revidert nasjonalbudsjett om en måned, men at alt som skal på plass, kommer på plass i løpet av høsten.

Klar bestilling

Stortingets energikomité avga torsdag innstilling om følgende:

• Å be regjeringen legge fram en sak om hvordan det raskest mulig kan etableres fiberkabler til utlandet bl.a. fra Norge til Tyskland og Storbritannia for å styrke grunnlaget for etablering av grønne datasentre og annen databasert næringsvirksomhet i Norge.

• Å be regjeringen utarbeide en strategi som beskriver hvordan en kan legge til rette for ytterligere etablering av grønne datasentre i Norge.

Alle partier, unntatt SV, stemte for. Også Frps Åse Michaelsen og Høyres Ingunn Foss har vært med på å fremme forslaget som fikk flertall.

Vi må bruke elavgiften slik at vi blir et attraktivt land for en ny, stor næring.

I valgkampen var Odd Omland i Vennesla, der han snakket med datalager-investor Peder Nærbø over Skype. De var enige om mye av det som Stortinget nå vedtar. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

I tillegg ber stortingsflertallet, mot Høyre og Frps stemmer, regjeringen om å vurdere redusert elavgift også for datasentre med uttak under fem megawatt. Elavgiften skal være lik den som er for kraftkrevende industri.— Når datalagrene kommer på Støleheia i Vennesla, kommer ikke de største med en gang. Derfor det særdeles viktig å få på plass regler om redusert elavgift, uavhengig av strømforbruk. Her håper vi å presse regjeringen til handling, sier Aps Odd Omland.

Les også:

Les også:

— Norge ligger etter Danmark og Sverige i satsing på datalagre. Vi har nok av grønn elektrisk kraft. Vi må bruke elavgiften slik at vi blir et attraktivt land for en ny, stor næring, sier Grøvan.

Telefonjubel

De to stortingsmennene jubler over telefonen. De sitter sammen i Stortinget og ringer oppglødd til avisen.

— Dette har vi jobbet for siden vi holdt på som lokalpolitikere i Lister, og da er fullt gjennomslag i Stortinget moro. Jeg forutsetter at regjeringen setter full fart. I den krevende tiden Sørlandet er inne i, trenger vi investering i fiberkabler så fort som mulig. Det handler om sysselsetting på kort sikt og en ny, stor industrinæring på lang sikt, sier Omland.

Det store spørsmålet gjenstår: Hvem skal betale? Omland og Grøvan mener regjeringen bare må ordne opp nå.

— Statnett vil bidra har de sagt. Peder Nærbø som investerer i Vennesla er også positiv. Men det er jo staten som bør betale. Dette er infrastruktur på lik linje med vei og jernbane. Nå må regjeringen straks finne ut av dette og betale, sier Grøvan.

— Men dette har jo ikke Stortinget sagt helt rett ut?

— Nei, og det kan bli en kamp om finansiering. Regjeringen gjør lurt i å ta de klare signalene, sier Grøvan.

Han trekker også fram sikkerhetsaspektet.

— Norge trenger fiberkabler til Tyskland og England. Nå går nesten all datatrafikk gjennom Sverige, og vi trenger flere systemer både av sikkerhetsgrunner, sier Grøvan.

Fra USA melder Lyngdals Ingunn Foss seg. Stortingsrepresentanten fra Høyre sier til Fædrelandsvennen at hun er glad for at regjeringen nå må komme tilbake med en sak til Stortinget om hvordan fiberkabler raskest mulig kan etableres.

Sørlandet har kjempet fram en beslutning i Stortinget som vil bli viktig for hele nasjonen. Men nå må regjeringen legge penger på bordet kjapt.

Nærbø fornøyd, men utålmodig

— Sørlandet har kjempet fram en beslutning i Stortinget som vil bli viktig for hele nasjonen. Men nå må regjeringen legge penger på bordet kjapt, sier investor Peder Nærbø.

Peder Nærbø viser hvor det første bygget kommer i dataparken NO1 Campus på Støeheia. torsdag gledet han seg over vedtaket i Stortinget. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Investoren som planlegger en datalagerpark på 3000 dekar i Vennesla, sier han kunne kommet langt med bygging hvis ikke han måtte brukt mye penger på å bygge fibernett selv.— Vi måtte for eksempel investere i fibermotorvei fra Oslo og ned til Skagerrak 4-kabelen. Staten må forstå at det er en offentlig oppgave å bygge fiberkabler og å gjøre det raskt. Da kan vi som satser mye fortere få utviklet den nye, store næringen som grønne datasentre faktisk er, sier han.

Han har registrert at næringsminister Monica Mæland vil gi penger til Innovasjon Norge til markedsføring av grønn datalagerindustri.

— De pengene bør hun flytte til fiberkabler. Det er kabler vi trenger. Når kablene er på plass, skal bransjen greie salgsjobben, sier Nærbø.

Han er spent på hvordan regjeringen responderer på Stortingets vedtak.

— Det er en viktig delseier i Stortinget, men vi kommer ikke videre med kablene før regjeringen har avklart hvordan fiberkablene skal finansieres, sier han.

— Du har sagt du kan betale 150 millioner kroner?

— Nå må ikke det bli en sannhet at jeg skal betale. Staten bør ordne denne infrastrukturen, slik at vi private kan bruke pengene våre på å skape arbeidsplasser. Så har jeg sagt at hvis alt stopper opp og kablene koster 300 millioner, er jeg i en gitt situasjon villig til å betale halvparten. Så viktig er dette, sier Nærbø.