Men det gjorde sannelig investor og utbygger Peder Nærbø også.

— Jeg gråter nesten i dag. Så stolt er jeg.

— Vi snakker om verdens største datalager-park basert på fornybar energi . Intet mindre. Jeg gråter nesten i dag. Så stolt er jeg, sa Nærbø i Bulk Eiendom og Bulk Infrastructure.

Her vil første senter komme til våren. Peder Nærbø viser på plansjen som han hadde satt opp i skogen torsdag. Hele plansjen viser et areal på 500 dekar. Legg merke til målene: "Vi skal renske opp i skyen". Og: "Vi bygger verdens største datasenterpark på fornybar energi"

Da må han få tak i flere av de rundt 200 datasentrene som skal bygges i verden neste ti år.

— Merk dere navnet Stølen og Støleheia. Det er her det nye skjer. I Vennesla, på Sørlandet. Her starter Norges nye industrieventyr. Her skjer det grønne skiftet

Ordfører Torhild Bransdal tok om mulig enda større ord i sin munn:

- Industrieventyr

— Merk dere navnet Stølen og Støleheia. Navnet vil bli kjent over hele landet og langt utenfor landet etter hvert. Det er her det nye skjer. I Vennesla, på Sørlandet. Her starter Norges nye industrieventyr. Her skjer det grønne skiftet, sa hun.

Fylkesordfører Terje Damman sa at han nesten ikke greier å ta inn over seg dimensjonene.

Verdens ti største datalagre er samlet på cirka 900 dekar gulvareal. Det største, i Chicago er på 102 dekar. Bulk Infrastructure regulerer nå et område på 2400 dekar. Peder Nærbø snakker om kunder som ønsker seg 500 mål tomt.

Han mener det er realistisk å tenke så stort.

— Ja. I dag drives de store datalagrene på olje og kull. Her på Støleheia kan de gå på ren strøm. Det er nøkkelen. Store internasjonale kunder leter etter grønne alternativer som kan konkurrere, og de ønsker tomter hvor de kan satse langsiktig. Det kan vi tilby. Bare vent å se, sier Nærbø.

Nevnte ikke fiber

Foreløpig er fiberkapasiteten god nok, men på sikt må den kraftig opp. Nærbø snakker om at kundene etterspør både tre og fire uavgengige kommunikasjonsveier. En het politisk nøtt for tiden er om Statnett skal legge fiberkabler sammen med elkabel under Nordsjøen.

Sundtoft nevnte ikke denne saken med ett ord i sin tale. Til Fædrelandsvennen sier hun at saken går sin gang nå som Statnett leter etter kommersielle partnere.

  • Store internasjonale kunder leter etter grønne alternativer som kan konkurrere, og de ønsker tomter hvor de kan satse langsiktig. Det kan vi tilby.

Kristiansand Høyres Harald Furre holder bare litt avstand når ordfører Torhild Bransdal tar i mot klima- og energiminister Tine Sundtoft til spadetak-seremoni på Støleheia

— Vi må ha fiberkabler, sier ordfører Bransdal. Fylkesordfører Terje Damman ba alle gode, lokale krefter jobbe sammen for å få det til.Første spadetak symboliserte starten på Bulk Infrastructures byggetrinn en. Det neste halve året skal en tomt på 100 mål opparbeides. I april starter byggingen av datasenter nummer en, som så skal tilbys leietakere.

200 millioner

— Vi har masse interessenter, men ingen kommer før de ser at vi lykkes. Nå bruker vi cirka 200 millioner kroner på byggetrinn en. Her skal vi leie ut senter-kapasitet. Deretter vil vi tilby store tomter til store internasjonale aktører. 10. november lanserer vi parken internasjonalt på den store datasentermessen i Frankfurt, sier Nærbø.

Torhild Bransdal har virkelig tro på Peder Nærbø og Bulk Infrastructure. Nærbø sier han skal bygge verdens største grønne datasenterpark på Støleheia.

Torhild Bransdal er ikke i tvil om at Nærbø er rett mann på rett plass for Venneasla kommune og Sørlandet.— Men Roma ble ikke bygd på en dag. Det er langt fram. Men tenk synergieffektene. Knoppskytingen, sier ordføreren.

Klima- og energiminister Tine Sundtoft sier at datasentre i dag spyr ut like mye klimagasser som flybransjen.

— Vi får se hvor stort dette blir her på Støleheia. Men Norge har fortrinn. Vi har god plass, kjølig klima og ren energi. Det som skjer her nå er faktisk den grønne omstillingen som må skje, sier Sundtoft til Fædrelandsvennen.