Ifølge den eksterne rapporten er det mer lønnsomt å bruke eksisterende fiberkabler eller legge en ny fiberkabel, uavhengig av Statnetts strømkabel. Det vil koste rundt 150 millioner kroner ekstra å legge fiberkabelen, ifølge rapporten. Hver av de to strømkablene koster 15 til 18 milliiarder kroner.

Engasjementet for kabelen har vært stort blant politikere og i næringslivet.

— Ikke lønnsomt

— Rapporten fastslår at det å legge en fiberkabel sammen med Statnetts strømkabler til Tyskland og Storbritannia er teknisk krevende og ikke lønnsomt sett opp mot andre alternativer i dagens marked. Statnett vil likevel undersøke nærmere interessen for å finansiere fiber blant eksterne aktører, melder Statnett i en pressemelding.

Stortingsrepresentantene Hans Fr. Grøvan (KrF), Ingunn Foss (H) og Odd Omland (Ap) og prosjektleder Trond S. Kristiansen i Grønne datasentre på Sørlandet fikk rapporten presentert på et møte med Statnett onsdag.

Bakgrunnen for ønsket om fiberkabel sammen er ønske om å etablere nye grønne datasentre på Sørlandet.

Tester markedet

Fiberkablene som allerede finnes og eventuelt nye og frittstående kabler har ifølge rapporten mindre risiko og bedre lønnsomhet. Fiber i kombinasjon med Statnetts strømkabler vil derfor kreve at andre betaler.

Statnett vil nå undersøke om det finnes interesse i markedet for dette.

— Denne rapporten viser at det er teknisk og økonomisk krevende å legge fiber sammen med strømkablene våre. Vi ønsker likevel å gjennomføre en markedstest og undersøke om det er eksterne aktører som vil finansiere et slikt prosjekt. I tillegg vil vi diskutere temaet videre med partnere og myndigheter som må gi sin tilslutning før vi kan realisere en fiberkabel. Vi forventer å kunne ta en beslutning i løpet av året, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

Den eksterne rapporten ble laget for Statnett av konsulentselskapet Nexia.De har sett på de økonomiske og tekniske utfordringene rundt installasjon og drift av en fiberkabel sammen med NordLink-kabelen mellom Norge og Tyskland, og NSN Link-kabelen mellom Norge og Storbritannia.

Funnene

Hovedfunnene i den rapporten er:

Grunnet den lange distansen er man avhengig av fiberkabel med aktiv signalforsterkning. Denne teknologien har aldri blitt brukt i kombinasjon med strømkabel av denne typen før.

Lønnsomheten er negativ for alle analyserte alternativ. Det finnes allerede totalt fire fiberkabler til Danmark og Storbritannia, og nye fiberkabler vil i utgangspunktet ikke være konkurransedyktige med disse, gitt forventet markedsutvikling.

En egen fiberkabel over Skagerrak til Danmark, og videre via land, har bedre lønnsomhet enn fiber kombinert med NordLink-kabelen.

Det er risiko for forsinkelser og økte kostnader knyttet til installasjon, drift og reparasjon for fiber i kombinasjon med strømkabel.

Hele eller deler av en potensiell fiberinvestering må sikres fra tredjepart for at det skal være mulig å sikre lønnsomhet.