KRISTIANSAND: — Slik situasjonen er nå, med sterkt behov for å skape nye arbeidsplasser, er det utrolig viktig å få på plass denne infrastrukturen, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) til Fædrelandsvennen.

— Fiberkabler til kontinentet legger grunnlaget for etablering av grønne datalagringssentre og annen datavirksomhet, og å få på plass dette nå er svært viktig for den kompetanseindustrien vi ønsker å utvikle i vår landsdel, sier han.

Sammen med kollega Kjell Ingolf Ropstad har han tatt initiativ til et møte der både Statnett og potensielle investorer møtes. Det skjer hos Sparebanken Sør den 15. februar.

- Det er utrolig viktig å få på plass denne infrastrukturen, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Reidar Kollstad

Før jul konkluderte Statnett med at det ikke er forsvarlig å bunte fiber sammen med de nye strømkablene som skal legges fra Rogaland og Vest-Agder til England og Tyskland.

— Positivt møte

Men samtidig loddet rådgivningsselskapet Pareto stemningen blant ulike investorer for å realisere frittstående fiberprosjekter i samarbeid med Statnett. Interessen var størst i Rogaland, og fredag ble det første møtet holdt mellom potensielle aktører.

— Det var et positivt møte der det ikke ble trukket noen konklusjoner, sier kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett til Fædrelandsvennen.

En frittstående fiberkabel vil koste anslagsvis 300-400 millioner kroner, mens en løsning fra Sørlandet til Danmark og videre over land til Tyskland vil komme på om lag 100 millioner kroner, i følge estimater fra konsulentfirmaet Nexia.

— Statnett har behov for noe av kommunikasjonskapasiteten i fiberkablene, og vil kunne bidra med finansiering, sier Gilje.

Til møtet i Kristiansand kommer direktør Anders Larsen fra Statnetts ikt-divisjon som blant annet hadde ansvar for fiberkabelen i Skagerrak 4 som forsyner det planlagte datalagringssenteret på Støleheia.

Studietur til Luleå

- På sikt vil vi trenge fiberkabler både til England og Tyskland, sier rådgiver Trond S. Kristiansen i Vest-Agder fylkeskommune. Foto: Reidar Kollstad

Håpet blant regionens politikere er at dette senteret i Vennesla skal være det første av mange på Sørlandet, og onsdag drar fylkesordførere, varaordfører og ti andre ordførere fra Aust— og Vest-Agder på studietur til Luleå i Sverige der Facebook la sitt datalagringssenter i 2011.- Vi skal lære hvordan de nå har klart å få ti datalagringssentre til Luleå-regionen. Det har vært en kjempesuksess, og har skapt mange hundre arbeidsplasser, sier rådgiver Trond S. Kristiansen i Vest-Agder fylkeskommune.

Han sier en ny fiberkabel fra Sørlandet via Oslo til utlandet og Skagerrak 4-kabelen foreløpig kan forsyne det planlagte senteret på Støleheia, men ser et klart behov for mer kapasitet:

— På sikt vil vi trenge både Englands- og Tysklands-kabelen, sier han.

Besøkelsestid

- Nå tror jeg folk må kjenne sin besøkelsestid, sier John G. Bernander, som jobber med å finne finansieringsløsninger for ny fiberkabel. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er viktig for denne landsdelen at det legges en kabel mot Tyskland, og nå tror jeg folk må kjenne sin besøkelsestid, sier John G. Bernander.Den tidligere NHO-direktøren engasjerte seg i fjor for å drive påtrykk på olje- og energiminister Tord Lien (Frp) for å få lagt fiber til Tyskland. Sammen med konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi, Bjarne Skeie, Kurt Mosvold og Johan Martin Ugland skrev han et brev til statsråd Lien som skisserte ulike forretningsmodeller.

Nå bistår han med å bringe pengesterke krefter sammen med Statnett og politikere på investormøtet 15. februar.