— I mine ti år på Stortinget er dette en av de viktigste og mest nytenkende sakene jeg har vært med på. Dette er noe av det som skal overta når olje og gassnæringen flater ut, sier Åse Michaelsen (Frp), leder av Sørlandsbenken.

Alle partiene på Sørlandsbenken står bak forslaget i tillegg til enkelte andre stortingspolitikere. Forslaget vil bli vedtatt etter nyttår og innebærer at regjeringen nå utreder hvordan man raskest mulig kan få etablert flere fiberkabler. Blant annet til Tyskland og Storbritannia.

— Intensjonen er å få bedre fiberkapasitet til utlandet. Dette er ikke bare viktig for Sørlandet, men for hele Norge, sier Ingunn Foss (H).

Åse Michaelsen. Foto: Steinar Vindsland

Fiberkabler er avgjørende blant annet for å få etablert datalagringssentre.

Alternativ

Tidligere denne uka ble det klart at det ikke er et alternativ å legge fiberkabel sammen med strømkabler Statnett skal legge til Storbritannia og Tyskland.

Nå skal altså regjeringen komme med andre løsninger.

— Dette er så viktig og dreier seg om såpass mange arbeidsplasser at det haster med å finne en løsning, sier Odd Omland (Ap).

Odd Omland. Foto: Tore André Baardsen

Ifølge Åse Michaelsen har Norge alle kvalitetene som trengs for å tiltrekke seg store aktører som vil bygge datalagringssentre: blant annet billig kraft og ren kraft og stabilt klima.

Vil eie

Selv om det er et bredt flertall som sikrer at fiberkabel blir utredet, er ikke partiene enige om hvordan den skal realiseres. Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener staten må etablere og eie fiberkabelen.

— Det er viktig at Norge eier infrastrukturen, akkurat som staten eier annen infrastruktur som vei og jernbane. Norge trenger kompetansearbeidsplasser og fiberstruktur er nøkkelen for å få det til, sier Grøvan.

Åse Michaelsen mener det er mer naturlig at staten legger til rette slik at private finner det attraktivt å investere i fiber.