KRISTIANSAND: Plan— og bygningssjefen gleder seg over julegaven fra Miljøverndepartementet, som dekker ett årsverk.

— Det betyr at vi leier inn fagfolk for å kartlegge forhistorie og vedtak på de enkelte eiendommene for å få en rettferdig og riktig håndtering. Det er veldig viktig at folk får følelsen av at det som skjer er rimelig og ryddig, uttaler Gunnar Stavrum til Fædrelandsvennen.

For to måneder siden var kommunens folk på visitt i departementet, og opplyste da at 19 av de 400-500 sjøbodene var blitt godkjent av kommune og fylkesmann, mens 60 søknader lå klare til behandling i påvente av saksbehandlingskapasitet.

Sjøboder på Flekkerøy. Foto: Reidar Kollstad

«Erfaringene fra Flekkerøy vil ha overføringsverdi til andre lignende prosjekter.», heter det i brevet fra departementet, der 460.000 kroner er vedlagt – samme sum kommunen søkte om.Kommunen ønsker ikke at sjøbodeierne skal leve i uvisse, og har satt som mål at alle får sin søknad avgjort innen utgangen av 2013. — Er det realistisk da?

— Ja, forutsatt at de som sitter med en sjøbod ser seg tjent med å søke, og ikke bare venter på å bli purret, svarer Stavrum.

Dermed tar departementet ansvar for ryddejobben de påførte Kristiansand. I juni i fjor ble miljøstatsråd Erik Solheims vedtak møtt med delte reaksjoner på øya, ettersom det ble satt et tidsskille ved Flekkerøyplanen fra 1995: De gamle, historiske bodene skulle godkjennes for overnatting, de nye behandles strengt.

Kommunen sendte i fjor høst brev til sjøbodeierne der alle ble oppfordret til å søke. Mange har sittet på gjerdet, stadig flere velger å hoppe ned, men plan- og bygningsetaten krever at alle boder skal under lupen.