KRISTIANSAND: Dermed ligger det an til at partene møtes i retten.

2. juli leverte Geomatikk en stevning til Kristiansand tingrett der de krever 7,5 millioner kroner av Kristiansand kommune for kontraktsbrudd. Geomatikk mener arbeidet med å omtaksere ble mer omfattende en forutsatt og krever kompensasjon for dette.

Geomatikk var en av fem, seks firmaer som leverte inn anbud på omtaksering av alle eiendommene i Kristiansand, samt oppdatering av kommunens eiendomsregister, også kalt matrikkelen.

Firmaet fikk jobben og kontrakten var på nesten 27 millioner kroner. Kravet i etterkant av arbeidet utgjør dermed nesten en fjerdedel av kontraktssummen.

— Vi kan allerede nå gå ut og si at vi avviser kravet, sier advokat Carl Henning Leknesund ved kommuneadvokatens kontor. Han kan fortelle at kommunen og Geomatrik har hatt en rekke møter der siktemålet har vært å komme til en minnelig ordning, men det har man ikke lykkes med.

Komplisert sak

Geomatrik er representert ved advokat Knut Boye partner i Simonsen advokatfirma i Oslo.

— Dette er en komplisert sak, med komplisert faktum, en sak vi ikke kommer til å prosedere i media, sier Boye til Fædrelandsvennen. Han regner med at saken vil komme opp i retten over nyttår.

Kristiansand kommune har på sine hjemmesider lagt ut en pressemelding om stevningen. Der redegjør de nærmere for uenigheten og hoveddelen av kravet skyldes uenighet rundt arbeidet med klagebehandlingen.

Mange klager

Geometrik krever 5,1 millioner kroner fordi antall klager ble høyere enn forutsatt og klagefristen forlenget fra kommunens side. Dette ført til mer arbeid og mer saksbehandling.

Geometrik mener normalt klagenivå er på mellom fem og åtte prosent. 5 100 klager ble sendt inn i Kristiansand, det betyr rundt 14 prosent.

I tillegg til dette hevder Geomatrik at det ble en merkostnad som følge av ulike IT-systemer og tilpasninger av disse. Samlet blir kravet på 7 405 102 kroner.

Avviser krone for krone

— Vi har frist på oss til å sende et tilsvar til tingretten innen 5. september, sier Leknesund. Der vil vi fremme vårt syn og fremsette våre krav. Og som nevnt ovenfor vi avviser kravet kroner for krone, sier han.

Det har i et drøyt år vært samtaler mellom partene om hvordan kontrakten skulle forstås og krav om ekstra betaling. - Vi har hatt en rekke møter, så vi er ikke ukjent med krav og motkrav i denne saken, sier Leknesund.

Nå skal først kommunen komme med sitt syn på saken før man blir innkalt til tingretten til et forberedende møte. Der vil tingretten sjekke om det er grunnlag for å finne en minnelig ordning. Skjer ikke det vil partene møtes i retten, noe som neppe vil skje før ut på nyåret, skal vi tro advokat Boye.

Eiendomsdatabasen

Geomatrikk er nå helt i sluttfasen med sitt arbeid med eiendomsdatabasen. Det arbeidet har pågått som avtalt på tross av tvisten mellom partene. Der er man nå i en kvalitetssikringspross av arbeidet, ifølge prosjektleder Nils Olav Berge.

— Uenigheten mellom partene og møtene har vært ryddige og profesjonelle, mener Leknesund. - I løpet av prosessen har vi i tillegg til det kravet som nå er framsatt hatt en rekke småkrav og vi motkrav. Disse er nå ryddet vekk. Det er de 7,5 millioner kronene som nå gjenstår vi strides om, sier Leknesund.