SJEKKER BADEVANNET: Egil Remi Jensen (82) sjekker badetemperaturen i Mæbøfjorden. Han kan konstatere at det er 15 grader i vannet, noe som er altfor kaldt for den tidligere sjefredaktøren i Fædrelandsvennen. Foto: Sondre Steen Holvik
NYTER SOLA: Karoline Larsen (18) har tatt eksamenslesefri. Hun bruker dagen til å nyte sola ved familiens Sjøbod ved Mæbøfjorden. Foto: Sondre Steen Holvik
DET GODE LIV: Det er ikke så mye som er deiligere enn en doven seiltur på sjøen i nydelig sommervær. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — Jeg går egentlig på skole, og det er eksamenslesetid, men i dag har jeg tatt meg fri for å nyte sola, forteller Karoline Larsen.

Hun har funnet seg godt til rette på brygga ved familiens sjøbod ved Mæbøfjorden på Flekkerøy.

— Været er fantastisk. Det kan ikke bli bedre. Senere skal jeg spille sandvolleyball, og bare "chille". Men jeg håper at temperaturen i vannet blir litt høyere enn den er nå, påpeker 18-åringen.

Sjekker temperaturen

Egil Remi Jensen er nabo til familien Larsen. Den tidligere sjefredaktøren i Fædrelandsvennen ber journalisten og fotografen om å bære ut et sommermøbel, et bord, fra sjøboden sin, før han sjekker badetemperaturen.

— Det er knapt 15 grader, konstaterer han.

NYTER SOLA: Karoline Larsen (18) har tatt eksamenslesefri. Hun bruker dagen til å nyte sola ved familiens Sjøbod ved Mæbøfjorden. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg er ikke klar for å gå i vannet. Da må du legge på fire grader til. Barnebarna liker det, men ikke jeg, sier Jensen, før han skuer ut over havet.- Det er et sommertegn at vi har et høytrykk som medfører lavvann. Det betyr at det blir varmere – varmere vind og sommer, opplyser han.

Trosser badetempen

Ved Skibbusundet har Nina Østeby, Cecilie Østeby, Nicolai Østeby og Miriam Stausland rigget seg til ved sjøboden, eid av Cecilie og mannen hennes.

— Her koser vi oss og bader. Snart skal vi ut og seile, forteller Nicolai.

Miriam Stausland klatrer uredd ned badestigen, på tross av de 15 gradene i vannet. Ni år gamle Nicolai tar sats og hopper i havet.

— Det var kaldt – hoi, roper han.

Slik blir pinseværet

Bjart Eriksen, meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, lover en fin pinse.

— Det blir fint og varmt vær ut pinsen, 24-25 grader, forteller han.

— Fra tirsdag av blir det imidlertid betydelig lavere temperatur, nesten en halvering av det vi har hatt. Det blir godt under 18 grader utover i uka. Det kan bli lange perioder med sol, med unntak av tirsdag og torsdag. Disse dagene kan det bli uttrykt for regn, sier meteorologen med klingende kristiansandsdialekt.