-Det er veldig nyttig å gjennomføre en slik test, men utfordringen er å få folk til å ta testen før de blir skadet, sier fysioterapeut Christina Sandvand Omfjord. Her undersøker hun Sprek-kandidat Petter Blomkvist mens datteren hans, Guro, kikker på. Foto: Kjartan Bjelland
sprektest00001.jpg Foto: Kjartan Bjelland
sprektest00004.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Denne undersøkelsen var veldig nyttig. Kjenner jeg meg rett, ville jeg ellers ikke oppsøkt fysioterapeut før jeg hadde pådratt meg en skade, sier Petter Blomkvist.

Men i regi av Sprek-prosjektet har alle deltakerne gått gjennom en screening der formålet er å avdekke svakheter og å få tips slik at de ikke blir stoppet av skader underveis - slik så mange blir nå de starter eller gjenopptar trening.

- Mye kan bli avdekket

— Veldig mange klarer helt fint å trene uten problemer hvis de er fornuftige. Men mye kan også bli avdekket gjennom en slik test. For eksempel innebærer trening stor belastning på knær, hofte, ankler og rygg, og er du svak her er det vanskelig å finne ut av selv, sier Sprek-prosjektets fysioterapeut.

I mange tilfeller utvikler dette seg til skader, og i noen tilfeller dreper det også motivasjonen til dem som egentlig var i gang med en livsstilsendring.

— Det er i alle fall veldig mange som tenker at «nå må jeg bare ta fri i noen dager, og så går det sikkert over». Men ofte er det ikke det som skal til, for når du begynner på igjen, begynner du på samme måte som da du fikk vondt. Og problemene kommer tilbake fordi du ikke har gjort noe med årsaken, sier Omfjord, og legger til:- Tar du en test, trenger du kanskje bare å legge om treningen litt annerledes, eller å få nye sko eller såle - og på denne måten slipper du å holde deg i ro.

- Skader også i sykling

I løpet av en halv times tid undersøker hun bevegelighet samt styrke i mage, hofte og ryggregionen. Flere av øvelsene går igjen uansett hvilken idrett du bedriver, mens noen er målrettet mot det du trener på.

— Sykling er i utgangspunktet en skånsom treningsform, men det finnes skader også der. Det mest utsatte er nakke, knær og rygg, sier Sandvand Omfjord.

Hun skryter av bevegeligheten til Blomkvist, men når det kommer til kjernemuskulaturen, får pipen en litt annen lyd.— Er du motivert for å gjøre noen øvelser utenom syklingen?

— Ja. Dette handler jo om helsa mi resten av livet, svarer Blomkvist.

- Nøkkel til god opplevelse

Og dermed syr hun sammen to styrke- og en uttøyingsøvelse - som tilsammen tar ti minutter.

— Dette bør du gjøre tre ganger i uka, og helst etter hver sykkeltrening. Men det viktigste er at du gjør øvelsene, understreker Sandvand Omfjord.

Og peker på det som er utfordringen til veldig mange som trener.

— Når folk først har bestemt seg for å sykle eller løpe, så tenker folk ofte at «å nei, må jeg gjør enda mer?». Utfordringen er å få folk til å gjøre noe utover det de har tenkt å gjøre, dét kan være nøkkelen til å få en god opplevelse.Harald Nygaard fikk en aha-opplevelse hos fysioterapeuten da han var Sprek-deltaker for to år siden.

— Jeg fikk så vondt i leggene at jeg før prosjektet ga opp treningen fordi jeg tenkte at dette umulig kunne være sunt. Men jeg fikk høre av fysioterapeuten at det ikke var farlig å trene med dette, dessuten avdekket hun at jeg hadde en muskulatur som gjorde at jeg særlig i motbakker ville få problemer. Dette er kunnskap jeg bruker den dag i dag, og når jeg får vondt, så gir jeg meg ikke, sier rektoren ved Ansgarskolen.

Trenings- og kostholdsseminar for søkerne

Kommende tirsdag har alle de 158 søkerne til Sprek-prosjektet fått invitasjon til et seminar i Fædrelandsvennens lokaler på Fiskåtangen.

— Jeg kommer til å fortelle litt om grunnprinsippene om trening for primært dem som ikke er kjent med å drive fysisk aktivitet i voksen alder, og litt om hvordan man skal unngå de typiske fallgruvene. En gjennomgangsmelodi blant nybegynnere er at alle er livredde når de skal trene seg opp, sier Sprek-trener Tom R. Hansen - som tidligere har gjort uttrente i stand til å sykle Kristiansand-Hovden.- Kommer deltakerne til å få seg noen overraskelser?

— Ja, de fleste forbinder trening med å løpe, sykle og gå på ski det de makter, men det er nettopp det det ikke er. Det handler om tålmodighet, trene rolig nok, lystbetont og bevare overskuddet, sier Hansen.Monica K. Torstveit, Sprek-prosjektets kostholdsekspert, skal i tillegg holde et foredrag om hvilke lure grep man kan gjøre i forhold til kosthold.