KRISTIANSAND: Deltagerne har seks uker igjen til palmerittet. Har du fulgt programmet fra starten kan du ane en forsiktig fremgang. Kanskje du ikke merker så mye bedring selv, men lytt til kommentarer fra folk rundt deg. Gode positive tilrop som «du ser bra ut, Linda», « så sprek du er, Petter» og «skal si du trener og står på, Marianne, du imponerer « gjør underverker. Motivasjon er en psykologisk utfordring, og som trener for Sprek er det flott at deltagerne gir hverandre slike tilbakemeldinger på fellestreningene. Gode positive tilbakemeldinger fra venner, kolleger og familie sammen med et klapp på skuldra er gull verdt. Du som leser dette kan også ta utfordringen med å rose en du kjenner som tar utfordringen med å trene seg i form til Palmerittet.

Utrent:

Dag 1: Egentrening. 60-90 minutter mest mulig flatt. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate.

Dag 2: Egentrening. 60-90 minutter mest mulig flatt. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate.

Dag 3: Egentrening. 90 minutter med litt småkupert. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate på slettene. Konsentrer deg om å sykle i bakkene. Har du lyst på en lengre tur så gjør du det, men ikke overdiv ennå. Blir du for ivrig kan du fort miste motivasjonen.

Dere kan med hell trene alene i starten, slik at dere ikke stresses av noen som er bedre enn dere. Nesten all trening i starten for denne katetorien er rolig. Kommer du til en bakke så ta det pent, og du skal ikke være redd for å velge rask gange i bakkene. Etterhvert vil du oppdage at disse bakkene kommer til å gå bedre og bedre. Tålmodighet de første ukene er vesentlig for å lykkes. Det dummeste du kan gjøre er å trene to dager på rad og sette deg urealistisk mål om rask form. For eksempel er mandag, torsdag og lørdag tre gode dager å trene på, slik at du alltid får minst en hviledag mellom øktene. Du kan i tillegg gå tur på ca 60 minutter et par dager i uka, det er fin grunntrening.

Middels form:

Dag 1: Egentrening. 80-90 minutter mest mulig flatt. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate.

Dag 2: Egentrening. 80-90 minutter mest mulig flatt. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate.

Dag 3: Egentrening. 120 minutter med tre fartsdrag på hver åtte minutter hvor du naturlig følger løypas veg. Alle tre dragene skal være kontrollerte, og selv om de føles harde skal du ha godt med krefter igjen. Viktig at du har kontroll og kjører hvert drag med tilnærmet lik innsats. Kjører du det tredje draget suverent svakest har du bommet med disponering av kreftene. Husk alltid å gå litt rolig ut på dragene og føl deg fram. Det er viktig at du klarer å disponere de kreftene du har. Etterhvert vil du få treningsprogram som har både flere drag, samt lengre turer for å tåle bakkene og distansen i Palmerittet. En rolig løpetur eller rask gange 1-2 ganger i uka er fin tilleggtrening. Bruk naturen.

God form:

Dag 1: Egentrening. 80-90 minutter mest mulig flatt. Kjør i et tempo som gjør at du kan prate, men prøv å hold et godt trøkk på slettene selv om man kan prate.

Dag 2: Fellestrening: 120-150 minutter: Ta deg gjerne en tur med en vennegjeng hvor dere sykler kuperte løyper i skogen. Stor deler av Palmerittet har flotte kuperte stigninger med korte bratte til lange stigninger. Opp Saga kan de fleste regne med å bruke mellom 12-20 minutter før de er helt oppe. Slike treninger blir alltid hardere enn antatt, men pass på så du ikke er helt utkjørt når du kommer hjem. En god naturlig intervalløkt hvor hjertepumpa går varm. Lek dere også med litt fart nedover, slik at dere behersker teknikken på sykkelen. Husk samtidig at i løypene er turgåere og vis hensyn.

Dag 3: Egentrening. 60-90 minutter mest mulig flatt. Ukas roligste økt. Må finne overskuddet etter den harde fellesturen i skogen på dag 2. Dag 4: Egentrening eller fellestrening. 2,5 — 4 timer hvor dere sykler slik at dere kan prate sammen. Om det er flatt eller kupert spiller ingen rolle. Dere avpasser farta etter terrenget. Rolige langturer bygger solid plattform. Også for de med god form kommer det noen solide utfordringer i programmet når vi kommer ut i midten av mai.