ARENDAL: — Sier vi nei til å fortsette samtalene, følger vi vår kontrakt med velgerne. Da følger vi også den klare folkeviljen i fylket, sa fylkesordfører Tellef Inge Mørland til årsmøtet søndag formiddag.

Les Vidar Udjus' kommentar:

Bakstreverske

I forkant av selve debatten viste fylkesordføreren til at befolkningen både gjennom en innbyggerundersøkelse og folkeavstemning har vært et klart flertall mot en fylkessammenslåing. Han viste også til at motstanden mot sammenslåing har vært størst fra Arendal og østover.

Fylkesordfører Tellef Inge Mørland fikk et klart mandat fra årsmøtet om ikke å fortsette samtalene om en fylkessammenslåing. Foto: Frank Mersland

— Vi blir oppfattet som bakstreverske av Fædrelandsvennen hvis vi stiller spørsmål som er kritiske til sammenslåing og som gjør at prosessen stopper opp litt. Det gjelder også deler av det politiske miljøet som ikke har tatt inn over seg de bekymringene som finnes i østre del av Aust-Agder, sa Mørland. Les mer fra Ap-møtet:

Skuffet

Fylkesordføreren la også til at eventuelle kommunesammenslåinger rundt fylkesgrensa kan komme til å endre partiets syn på fylkesgrensa.

— Vi er skuffet over at ikke politikere i vest har vært mer interesserte i å komme på banen og støtte oss i saker som er viktige for befolkningen her. Det gjelder særlig et ønske om å utvikle tre sykehus videre, men også saker som veiutbygging øst i regionen. Det har vært taust, sa Mørland.

Ville fortsette forhandlinger

Leif Vagle fra Lillesand var den første som tok ordet i debatten.

— Vi fremmer et forslag om å fortsette sonderingene rundt en sammenslåing av Agder-fylkene. Dersom det blir nødvendig med en ny prosess om en fylkessammenslåing tas saken opp i representantskap eller årsmøte i Aust-Agder Ap. Jeg mener vi forspiller vår sjanse til å få en så god forhandlingsposisjon som mulig dersom vi sier nei til videre samtaler nå, sa Vagle.

Endret syn

Han ble imøtegått av partiets fylkesleder Jon Rolf Næss som også er ordfører i Bykle. Han var tidligere for en fylkessammenslåing, men har endret syn.

— Jeg skjønner ikke hvordan et nei til forhandlinger skal svekke posisjonen vår dersom regjeringen likevel tvinger gjennom en fylkessammenslåing. Jeg har endret syn fordi jeg finner dagens fylkeskommune veldig funksjonell. Den har tatt utviklingsansvaret på alvor og økonomien er god, sa Næss.

Og la til:

— Skjer det store endringer i kommunestrukturen er situasjonen endret. Da må vi ta spørsmålet om en fylkessammenslåing opp til ny debatt.

Ikke noe å regne med

Forslaget fra lokallaget i Lillesand om å fortsette forhandlingene om en sammenslåing fikk lite oppslutning fra talerstolen. En av de få som omfavnet det var varaordfører Sig Tove Aasen fra Iveland.

Sig Tove Aasen fra Iveland mente at meningene til Ap-representantene lengst vest i fylket ikke ble respektert. Foto: Frank Mersland

— Det er ikke vanskelig å forstå at nei-synspunktene er sterkest øst i Aust-Agder. Jeg synes ikke vi som bor lengst vest blir respektert. Det er som om holdningen er «dere bor så nærme Kristiansand at det dere mener borti der ikke er noe å regne med». Det er egder vi er. Jeg synes det blir veldig smått, sa Aasen.Etter debatten viste stemmegivningen et klart flertall for å avslutte de pågående samtalene om en fylkessammenslåing.

— Jeg er glad for at vi har hatt en runde hvor vi har klart å behandle ulike syn på en respektfull måte, sa Tellef Inge Mørland da han oppsummerte debatten.