— Jeg håper den eller de som skal representere Arbeiderpartiet fra Aust-Agder i neste periode tør å ta noen tydelige valg, sier avtroppende stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap).

Denne helga arrangerer Aust-Agder Arbeiderparti sitt årsmøte på Tyholmen hotell i Arendal. Et av de store samtaleemnene i pausene er hvem som kommer til å erstatte de Ruiter som stortingsrepresentant når han takker av neste år.

Sykehus og fylkesgrense

— Jeg vil ikke si noe om hvem som skal ta over for meg, men jeg håper det blir en partifelle som både bidrar til å videreutvikle sykehuset i Arendal og respekterer folkeavstemninga i 2011 som tydelig sa at Aust-Agder skal være et eget fylke, sier de Ruiter.

Stortingspolitikeren, som fyller 47 år mandag, har okkupert plassen som den fremste politiske forkjemperen for et best mulig sykehustilbud i Arendal. Politiske motstandere sier han farer med usannheter mens tilhengere elsker at han kjemper så tydelig for sykehuset i landsdelens nest største by.

Les mer fra Ap-møtet:

Erfaring skaper frykt

— For meg har sykehusstrukturen alltid vært en lakmustest på forholdet mellom aust og vest. Dersom politikere i det sentrale Vest-Agder hadde kjempet med nebb og klør for et godt sykehustilbud i Arendal, hadde bildet i landsdelen vært helt annerledes, sier de Ruiter.

— Hvordan da?

— Det hadde vært lettere å ta de vanskelige diskusjonene. Vi kjenner på en frykt her i området. Den frykten baserer seg på erfaringer med det jeg kaller det sentrale kristiansandsmiljøet. Det høres nok litt spesielt ut for folk fra Kristiansand, men det er det jeg har erfart.

Raushet

— Hvem består det «sentrale kristiansandsmiljøet» av?

— Beslutningstakere. Sentrale krefter på sykehuset. Politikere og til dels media, sier de Ruiter. Og fortsetter:

— Jeg tror det er tegnet et bilde av meg som en slags folkefiende nummer én fordi jeg har pirket borti manglende raushet i Kristiansand. Jeg har hørt fra folk i Kristiansand at jeg er en kristiansandshater, men det er jeg absolutt ikke. Jeg har holdt med Start hele mitt liv, jeg har stått på for Arkivet og jobbet steinhardt for et sterkt UiA, mener 47-åringen.

Elefanten i rommet

Etter 11 år på Stortinget og et langt liv i lokalpolitikken i forkant, er det likevel Sørlandet sykehus Arendal som kommer til å stå skrevet med blokkbokstaver ved siden av den politiske karrieren til de Ruiter.

Freddy de Ruiter avviser på det sterkeste at han er en kristiansandshater, men mener storebror i vest burde vært rausere. Foto: Frank Mersland

— Det er ikke til å komme utenom at sykehuset er den store elefanten i rommet. Jeg tror det er veldig nødvendig i enhver søskenflokk at den som er minst vil ha behov for litt raushet fra den som er størst. Vi har ikke fått til en konsensustenkning i landsdelen. Vi drar ikke sammen. Det synes jeg er trist, sier stortingspolitikeren.- Du har vel ikke bidratt så veldig til dette selv?

— Nei, absolutt ikke. Jeg har stått på barrikadene og kjempet for sykehus og fylke. Men slik er politikken. Det er behov for diplomater og noen som er litt mer stridige. Jeg har sikkert uttalt ting som ikke har vært fremmende for et bedre samarbeid, sier de Ruiter med et lite smil i munnvikene.

— Som for eksempel ruteflyving fra Gullknapp?

— Hehe. Det der synes jeg er litt rart. Her er Kristiansandlivredde for en liten flystripe innerst i skogen i Froland. Alle alarmklokkene begynner å gå i forhold til Kjevik. Tenk hvordan vi har det når det gjelder sykehuset. Kanskje dere forstår oss litt bedre, sier 47-åringen.

Bensin på bålet

Stortingsrepresentanten mener det ikke er noen ønskesituasjon at frontene mellom de to fylkene og de to største byene er så harde.

— Jeg har sikkert kastet litt bensin på bålet, men det er det mange som har gjort. Det er ingen som dør av litt uenighet. Men igjen - det er ingen røyk uten ild. Jeg har ikke dårlig samvittighet for noe jeg har foretatt meg i denne sammenhengen, fastslår de Ruiter.