ARENDAL: — Formelt er dette rådgivende folkeavstemninger. Men når politikerne først velger å gå til folket, ligger det en veldig kraftig føring for å lytte til folket, sier Jonas Gahr Støre til Fædrelandsvennen.

Vanskelig å ignorere

6. juni arrangerer kommunene rundt Kristiansand folkeavstemning for å høre hva innbyggerne synes om K5. De fem ordførerne har alle sagt at de er for en sammenslåing og enkelte av dem har vært tydelig på at folkeavstemningen bare er rådgivende og at det er politikerne som til slutt skal bestemme om K5 blir en realitet eller ikke.

— Vi har ikke erfaring for å legge slike saker ut til folkeavstemning i Norge. Hvis deltakelsen i folkeavstemningen er så stor at den gjenspeiler innbyggernes syn, mener jeg det blir uhyre vanskelig ikke å lytte til innbyggerne, sier Støre.

Les mer fra Ap-møtet:

Tukler med reglene

Lørdag ettermiddag talte Arbeiderpartiets partileder til årsmøtet i Aust-Agder Arbeiderparti. Støre sa blant annet at han mente regjeringen hadde tuklet med reglene i forbindelse med omstruktureringen av kommune-Norge.

— En skal ikke tukle med spillereglene på oppløpssiden. Det er litt det som skjer nå. Det er vi mot og det sier vi ifra om, sa Støre til årsmøtet.

Tvinges til sammenslåing

Når Fædrelandsvennen spør hva regjeringen tukler med, sier partilederen:

— De endrer på strukturen i kommuneøkonomien. Kommuner som slår seg sammen, blir premiert økonomisk. Regjeringen lar det henge en straff i lufta over de kommunene som vurderer ikke å slå seg sammen. Det fører til at en del kommuner befinner seg i en tvangssituasjon, hvor økonomien fører dem til å ta et valg de ikke ønsker, mener partilederen.