En opplevelse for livet sier Marius Fuglestad. På veien fra Nordkapp til Lindesnes har han hatt på seg fotballdrakta til laget til sin avdøde kamerat. En opplevelse for livet sier Marius Fuglestad. På veien fra Nordkapp til Lindesnes har han hatt på seg fotballdrakta til laget til sin avdøde kamerat. Foto: Privat

Hedret avdød kamerat med å gå Norge på langs

Fire år etter at bestekompisen døde, hedret Marius Fuglestad ham ved å gå til fots fra Nordkapp til Lindesnes.

LINDESNES: — Jeg har fått oppfylt to drømmer, nemlig å hedre kameraten min og gå Norge på langs. Jeg ville aldri vært denne turen foruten, sier Marius Fuglestad.

Lørdag ble 24-åringen fra Sandnes i Rogaland møtt av venner og familie på Lindesnes fyr. Da var det nøyaktig 100 dager siden han la ut på den lange ferden. Ekspedisjonen fikk navnet «Går Norge på langs for Leger uten grenser og til ære for Daniel». Underveis har han nemlig samlet inn penger til Leger uten grenser.

Bestekameraten døde

I januar 2012 døde Daniel Sjursen bare 18 år gammel av smittsom hjernehinnebetennelse. Marius Fuglestad sier at han helt siden bestekameraten døde har tenkt på å gjøre noe for å hedre hans minne.

Her overrekker Fuglestad drakten til Sjursen. Foto: Privat

Som et synlig tegn på akkurat det, har Marius Fuglestad hatt på seg en Liverpool-drakt med teksten «Norge på langs 2016 — til ære for Daniel, hvil i fred». Det spesielle med dette er at Marius Fuglestad er Manchester United-supporter på sin hals, men valgte å ikle seg drakta til kameratens lag.- Dette viser hvor storsinnet og flott personlighet Marius er, sier Sigurd Sjursen, som er far til Daniel som døde så altfor tidlig.

Marius Fuglestad forteller at faren til kameraten, som også er Liverpool-supporter, skal få drakta som et minne. Selv har han bagasjen full av gode opplevelser etter den lange turen.

— Da jeg startet på ferden fikk jeg 12 dager med sol, men siden ble det jo både regn, snø og vind. I Nord-Norge måtte jeg gå veier, da det viste seg å være altfor mye snø i fjellet. En gang stolpet jeg til livet i snø, og brukte én time på 100 meter. I Trøndelag måtte jeg hvile noen dager, etter å ha pådratt meg en betennelse i beinet. Utover det har det meste gått greit. Jeg har slitt ut et par joggesko og en sekk, og det er heller ikke mye igjen av fjellskoene, sier den glade vandrer.

Da ekspedisjonen startet veide sekken til Marius Fuglestad 30 kilo, men han fant fort ut at den måtte ned til rundt 20 kilo. Familie og venner sendte han forsyninger underveis.

Marius Fuglestad ankom lørdag Lindesnes fyr etter 100 dager på loffen. Foto: Privat

Lengter etter biff

Etter å ha levd store deler av turen på knekkebrød, kornblanding, havregryn, nøtter og frysetørket mat, ser 24-åringen fram til å sette tennene i en skikkelig kjøttmiddag. Han kommer de første dagene også til å fråtse i ferskt brød og melk.

— Det skal også bli godt å få sove i min egen seng. På turen har jeg stort sett overnattet i telt, og bare i liten grad flottet seg med turisthytter. Den fineste delen av turen var faktisk i Setesdal-heiene. Her traff jeg så mange hyggelige folk, sier Marius Fuglestad.

Da han lørdag ankom Norges sydligste fastlandspunkt, var dette rogalendingens første besøk på Lindesnes-halvøya. Som rogalendinger fleste har han feriert flere sommere på Sørlandet, og bodde også et halvt år i Kristiansand i forbindelse med studier.

I februar besteg Marius Fuglestad Kilimanjaro, men han sier turen fra Nordkapp til Lindesnes både vare en mye større prestasjon og rik på opplevelser enn den 5895 meter høyer afrikanske fjelltoppen.

— Dette blir garantert ikke min siste ekspedisjon. Jeg elsker friluftsliv, og drar nok snart på nye eventyr. Først må jeg imidlertid jobbe litt for å få inn litt penger. Til vanlig arbeider jeg som assistent i helsesektoren i Sandnes kommune, sier 24-åringen.