UT PÅ LANGTUR: 30 syklister la i vei mot Nordkapp, underveis skal de snakke om barns rettigheter. Foto: Espen Sand

LINDESNES: — Det er helt fantastisk. Du ser så mye når du opplever landet på denne måten. Ikke bare ser vi mye, bare lukta av vår og blomster er helt utrolig, sier Ada Sofie Austegard.

Tenker på Stine Sofie

Sørlendingen har akkurat lagt ut på en 3150 kilometer lang sykkelreise. Det er ikke bare lett.

— Det var tungt å sykle opp en del av bakkene. De tok jo ikke slutt, sier grunnlegger av Stine Sofies Stiftelse, og mor til Baneheia-offeret Stine Sofie Sørstrønen. For en som la i vei nøyaktig 12 år etter at hun mistet sin datter i et grusomt dobbeltdrap er det ikke melkesyra i beina som smerter.

— Når jeg tenker på de to små jentene som ble drept for 12 år siden, gjør det ikke vondt å sykle opp alle disse tunge bakken. Det er mye tøffere for de barna der ute som har en barndom fylt med vold og overgrep. Der var tankene mine mye av den første dagen, sier Austegard.

Hundrevis skal sykle

Lørdag formiddag la de ut på den lange sykkelturen som er planlagt å ende på Nordkapp 19. juni. Lørdag syklet de til Kvinesdal, mens turen gikk til Egersund søndag. Mandag krysses store deler av Rogaland, til Skudeneshavn på Karmøy.Rundt 30 personer er meldt på den totale distansen.

— Vi starter med de 30 som har meldt seg på hele turen til Nordkapp, men underveis er det hundrevis av folk som blir med på kortere og lengre distanser. Bare i Trondheim er det 80 personer som blir med oss videre nordover. Er det noen som leser om oss så er de hjertelig velkommen til å hive seg på underveis, smiler Ada Sofie Austegard.

Vil nå alle

Stine Sofie Sørstrønen ble drept for 12 år siden, bare åtte år gammel. Austegard sier at hun og de andre syklistene besøker småsteder langs norgeskysten for å fremme budskapet om en barndom uten vold.

— Vi tenkte å bruke denne turen til en annerledes markedsføring. Vi skal innom svært mange bygder og småsteder på kystveien mot nord. Her skal vi holde 21 foredrag om temaet "En barndom uten vold". Vanligvis er det kun i de store byene vi klarer å nå ut til. Det er viktig for oss å nå ut til alle, sier Austegard.

Med på sykkelturen er ansatte i Alarmtelefonen for barn og unge, som holder foredrag sammen med Austegard.

Hun innrømmer at det kan bli en lang og tøff promoteringstur. Turen inkluderer 26 fergeturer og besøk i 10 av landets 19 fylker. Med seg på turen har de to følgebiler og egen sykepleier. Austegard forteller at det er nye utfordringer som driver henne.

— Jeg pleier å si at jeg bruker Pippi Langstrømpe som motivator. Hennes motto er "Det har jeg aldri prøvd før, så det vil jeg helt sikkert klare", smiler Austegard, som i 2010 gikk over Grønland på ski.

- Si ifra

— Jeg er ikke en sånn fysisk tøff person, men det gjør ingenting. Når jeg tenker på alle de barna som trenger hjelp, så finner jeg motivasjon, sier Austegard.

Hun sier et av budskapene de ønsker å synliggjøre er at å tørre å stå fram, å være den ene personen som sier ifra når man frykter at noe er galt.

— Også de kan bruke Pippis motto, sier Austegard.