NÆRMER SEG: Snart setter Christine af Geijerstam (26) kursen mot Nordkapp. Hun ser frem til å oppleve Norge fra sykkelsetet.   Foto: Ørjan Deisz

Om en knapp måned står Christine af Geijerstam (26) på Nordkapp. Foran seg har hun rundt 10 mil på sykkelsetet 24 dager på rad.

Hun har drømt at hun sykler Nordkapp-Alta i ring, at hun jukser og låner seg en bil, og at hun står på flyplassen i Honningsvåg uten sykkel. Hun har opplevd lettere panikkanfall der hun føler at hun ikke har trent nok eller at hun ikke har forberedt seg godt nok, og hun innrømmer lett at hun er spent. Men mest av alt gleder hun seg.

— Jeg kjenner godt at det nærmer seg nå. Jeg har hatt lyst til å gjøre dette lenge, og bestemte meg nok før jeg selv forsto hva det er jeg har begitt meg ut på. Sånn må det bare være tror jeg. Jeg gleder meg veldig til å oppleve Norge fra sykkelsetet, det vil nok bli mange øyeblikk jeg kommer til å huske for resten av livet, sier 26-åringen.

Er ikke så glad i å sykle

En skulle tro at hun har tilbrakt mye tid på sykkelsetet før denne turen, men sånn er det ikke.

— Det har snødd og regnet mye og lenge, så jeg har ikke fått syklet så mye som jeg kanskje burde. Men det er like greit, jeg er egentlig ikke så veldig glad i å sykle, sier hun.

- Du skal sykle Norge på langs, men liker ikke å sykle?

— Nei, og jeg tuller ikke. Det er jo gøy da, men jeg er mer en godværssyklist. Hadde ikke Norge vært så langt så hadde jeg nok løpt i stedet, innrømmer hun.

Selv om hun ikke sykler mye blir det likevel mye trening.

— Jeg trener en til to ganger om dagen, og det blir både crossfit, styrke, motbakkeløp, klatring og svømming. Jeg tror det er viktig å ikke sykle seg lei før turen.

- Andre hadde kanskje tenkt at de ville sykle mye for å bli klar?

— Jo da, men det er om å gjøre å finne en ny oppskrift. Jeg kommer nok til å få kjempevondt i rumpa, ler hun.

Folk generelt synes hun er litt gal, men de som kjenner henne vet at hun liker å utfordre seg selv.

— Jeg lever virkelig under mottoet at en dag uten trening er en dag uten mening. Jeg liker å trene og jeg liker å utfordre meg selv. Det handler om å leve litt, ikke bare eksistere. Å kjenne at jeg vokser som menneske. Å få til det jeg kanskje ikke trodde jeg skulle få til.

Tror flere søker større utfordringer

Geijerstam tror at flere og flere tenker som henne, at flere enn før ønsker noe mer enn kun en treningsøkt.

— Jeg ser disse tendensene hos mange. De vil ha mer. De forstår at smerten kun er midlertidig, mens opplevelsen er noe en har resten av livet. Det her er neste generasjons nordmenn. Folk finner stadig ut hvor givende det er å trene og oppleve ting samtidig, sier hun.

- Hva synes du om denne eventyrlysten?

— Det er kjempekult at folk ikke bare vil stå på en ellipsemaskin. At de vil ut og sprenge litt grenser.

At dette er i vinden kan også Guri Brekke bekrefte.

— Det er en trend at man bruker kroppen som et instrument for å signalisere hvor suksessrik man er. Både i forhold til resultater i konkurranser, ekstreme turer, og fysisk utseende. Dette er noe man har forsket på, sier hun.

Brekke har jobbet med trening i over 20 år og har hovedfag i fysisk aktivitet og helse. I dag driver hun selskapet Godtrening, og er leder for et treningssenter på Haukeland Universitetssykehus.

— Jeg tror bakgrunnen for personer som velger ekstreme fysiske utfordringer er forskjellige. Noen må ha et ekstremt mål for å motivere seg til bevegelse, trening på mosjonistnivå er ikke tilstrekkelig for dem. Det handler ikke om treningsglede, men å oppnå mål og å oppleve mestring, sier hun.

— For andre kan det være terapi. Man finner noe man kan fylle tiden sin med for å ta bort tid fra andre problemer. Det fungere som en distraksjon eller virkelighetsflukt, og en fysisk sliten kropp gir mulighet til å sove godt om natten.

LITE SYKLING: Selv om Christine af Geijerstam (26) har en lang sykkeltur foran seg, sykler hun lite. Hun foretrekker å trene alternativt, og intervaller i motbakke gjennomføres hver eneste uke. Foto: Ørjan Deisz

Eksperten forteller også at et fåtall av disse personene har lagt planer om å selge sine historier til media for å støtte en sak, eller for å få publisitet og personlig økonomisk gevinst.— Dette er normalt sett ikke den vanlige mannen i gaten. Dette er personer som må selvrealisere seg på en eller flere måter, som gjerne har lederstillinger, som har opplevd noe vanskelig - eller som har økonomiske mål på sikt. For den vanlige mann og kvinne er det nok å klare å motivere seg for å gjøre noe bevegelse hver dag, men det er også der man har de store helsegevinstene å hente. Ekstrem aktivitet for denne gruppen mennesker vil heller sette begrensinger. Det kan redusere opplevelsen av å være fysisk aktiv, redusere treningsgleden, og redusere følelsen av å mestre, sier Brekke.

Blir en tøff tur

Geijerstam tror flere kan våge å sykle en lignende tur som hun selv har foran seg.

— Om man beregner nok tid er det mulig for veldig mange. En trenger jo ikke sykle opp mot 12 mil hver dag, sier hun.

Hun er klar over at det hun selv begir seg ut på blir tøft.

— Det blir en tøff tur, og det kommer nok dager der jeg omtrent ikke åpner munnen, der det regner sidelengs og er motvind. Forhåpentlig veier solskinnsdagene og nedoverbakkene opp for det. Jeg satser på å sykle meg i god form underveis. De første dagene blir nok ille, men så tror jeg det blir bedre etter hvert.

Faren synes stuntet er kult, men moren har vært mer bekymret.

— Hun synes det var vel lenge å skulle være på sykkeltur, og ville egentlig at pappa skulle være med.

26-åringen hadde nemlig planlagt turen alene, men en studiekamerat har hengt seg på – så nå går det greit.

— Det er veldig fint å ha en å sykle med, og jeg tror det er lurt å ta med en man ikke kjenner altfor godt. Da kan det fort bli litt krangling. Samtidig er det dessuten kjedelig å skulle punktere alene, og de kjekke opplevelsene blir jo enda gøyere når en har en å dele dem med, sier hun.

Selv om Geierstam ikke har veldig mange timer hardtrening på sykkelsetet bak seg, er turen er godt planlagt. Hver eneste etappe er gjennomtenkt, og hun har tatt høyde for uforutsette hendelser. Hun har til og med ryddet plass til litt moro underveis.

— Vi kommer til å stoppe på Rjukan å hoppe i strikk, det er jo veldig gøy, sier hun.

Ellers tar de det som det kommer. De har med primus og telt og står fritt til å gjøre som de vil.

— 24 dager i samme telt. Det kommer sikkert til å stinke, men vi blir vel vant til det.

Slik blir den lange sykkelturen:

  • Dag 1: Nordkapp–Kåfjord

  • Dag 2: Repparfjordfjellet

  • Dag 3: Talvik

  • Dag 4: Oksfjordhamn

  • Dag 5: Elvevoll

  • Dag 6: Setermoen

  • Dag 7: Evenskjer

  • Dag 8: Svolvær

  • Dag 9: Moskenes/Bodø

  • Dag 10: Kjørstad

  • Dag 11: Kilboghavn

  • Dag 12: Sandnessjøen

  • Dag 13: Sømna

  • Dag 14: Val

  • Dag 15: Rongland

  • Dag 16: Støren

  • Dag 17: Oppdal

  • Dag 18: Otta

  • Dag 19: Røn

  • Dag 20: Rødberg

  • Dag 21: Rjukan

  • Dag 22: Bykle

  • Dag 23: Evje

  • Dag 24: Lindesnes