BERLIN: Under strenge sikkerhetstiltak begynte rettssaken mot de to 39 år gamle mennene som er tiltalt etter at Lene Sand ble stukket i hjel med kniv i fjor sommer.

Sands eksvenn er tiltalt for drap, kameraten for å ha hjulpet til etter drapet.

Den hovedtiltalte er en chilensk statsborger som i noen år hadde oppholdt seg i den tyske hovedstaden.

Lene Sand (36) fra Mandal døde etter å ha blitt knivstukket flere ganger. Foto: Privat

— Hun provoserte meg, og fornærmet meg. Det var som en sikring gikk i stykker i hodet på meg, og jeg mistet kontrollen over meg selv, forklarte mannen.

Leste opp ferdigskrevet manus

Den tiltalte leste opp sin ferdigskrevne forklaring om hva som skjedde før og under drapet på Lene Sand.

De to hadde ifølge tiltalte vært ute og handlet sent på kvelden, og da de kom tilbake til kunstgalleriet, begynte de å krangle.

Den 39 år gamle drapstiltalte forklarte seg i en time om drapet på Lena Sand. Han forsvares av advokat Christian Grabitz (t.v.) og en tolk oversetter til og fra spansk. Foto: Jan T. Espedal, Aftenposten

Han beskrev kjeftingen fra Lene Sand som «fysiske slag», og han reagerte på samme måte — ved å slå henne ned. - Deretter tok jeg kniven og stakk henne. Min venn var i naborommet og han spurte om jeg var syk.

- Det er slutt, svarte jeg, forklarte den tiltalte.

Han forklarte også at forholdet til Lene Sand ble mer og mer vanskelig og at han stadig følte seg provosert av henne.

Han forklarte at han selv drakk mye øl og vodka og også tok amfetamin, og at han i perioder hadde psykiske problemer.

- Jeg skammer meg veldig

Etter at han ble arrestert i Mexico, ringte hans mor, som bor på Mallorca.

— Jeg sa til henne at jeg handlet i selvforsvar, at jeg ikke ville drepe henne. jeg skjønner at det ikke var selvforsvar i rettslig forstand. Men jeg følte det slik, at jeg forsvarte meg selv, forklarte han.

Noen dager etter drapet ble den døde Mandal-kvinnen plassert i en koffert. Drapsmannen tok med seg kofferten på toget og dumpet deretter kofferten i elva Spree. Foto: Ane Hem

Han gjentok flere ganger at han var lei for den lidelse han har påført famlien.

— Det plager meg at jeg har påført dem denne lidelsen, og også overfor alle som elsket Lene, sa han.

39-åringen begynte sin forklaring med å sin at han skammet seg,

– Jeg skammer meg veldig for at jeg har påført dere denne ufattelige lidelsen. Jeg er veldig lei meg for det tapet dere har lidd. Jeg skulle ønske at tiden kunne skrus tilbake, da ville jeg ha oppført meg korrekt. Jeg hadde aldri tenkt at dette kunne ende på denne måten, sa 39-åringen,

Den andre som er tiltalt i saken er en tysk mann som vanket mye og dels bodde i Paradise Kultur Raum, en kombinert kneipe og kunstgalleri hvor drapet skjedde natten mellom 2. og 3. juni i fjor.

Tre fagdommere og to lekdommere

Det er tre fagdommere og to lekdommere ved dommerbordet i den over 100 år gamle rettssalen, som gir et ærverdig og dystert inntrykk med eikepanel på veggene.

Retten administreres av dommer Ralph Ehestädt, som er kjent som en erfaren dommer med stor erfaring fra alvorlige kriminalsaker om drap, grove ran og voldtekt.

Det skal under rettssaken avhøres et tyvetalls vitner og sakkyndig. De første fire vitnene vil bli avhørt i iløpet av torsdagen. Det er satt av fem dager til rettssaken.

Drapet skjedde i dette kunstgalleriet i bydelen Wedding i Berling i juni i fjor. Foto: Håkon Letvik

Drept med syv knivstikk

Statsadvokat Ralph Knipsel leste opp tiltalen mot de to tiltalte like etter at retten ble satt klokken 10 i formiddag:

For Lene Sands eksvenn: drap utført med kniv, som rammet offeret Lene Sand med syv knivstikk og ett kutt.

For hans kamerat: etterfølgende bistand og forsøk på å skjule en forbrytelse.

Påtalemyndigheten mener han hjalp til med å skifte ut gulvbelegget og malte over blodflekker på veggen, og at han hjelp til med å trille og frakte den døde i en trillekoffert før offeret ble dumpet i elven Spree, etter en ni stasjoner lang ferd med S-banen som går i en ring rundt Berlin.

Bistandsadvokat Patrick Lundervall-Unger prosederer for Lene Sands pårørende under rettssaken i Berlins kriminaldomstol.

Orket ikke å være til stedeTil stede i rettssalen er også den norske advokaten Patrick Lundevall-Unger, som er oppnevnt som bistandsadvokat for Lene Sands familie. Ingen av de pårørende er til stede i rettssalen.

Årsaken er både at påkjenningen ved saken er så stor og fordi hverken norske eller tyske myndigheter vil gi de etterlatte bistand og økonomisk støtte slik at de kan være til stede under rettssaken.

Den tiltalte chileneren har ikke før rettssaken sagt noe om anklagen mot ham, mens kameraten skal ha avgitt en omfattende tilståelse om hva som skjedde drapsnatten og etterpå.

Drap etter den aktuelle paragrafen straffes i Tyskland med minst fem års fengsel, opp til 15 år, og i helt ekstraordinære tilfeller med livstids fengel.

Strafferammen for etterfølgende bistand og for å ha motarbeidet rettsvesenet er fem års fengsel.